Generalmajor Anders Brännström försvarar sina uttalanden. Foto: ERIK ÅHMAN / KVP
Generalmajor Anders Brännström försvarar sina uttalanden. Foto: ERIK ÅHMAN / KVP

Sparkade generalmajoren: "Det jag sagt är sanningen"

Publicerad

I fredags sparkade överbefälhavare Micael Bydén generalmajor Anders Brännström.

I en intervju med Studio Ett i P1 förklarar Anders Brännström att han enbart berättat sanningen i media.

– Den fråga jag ställer mig är varför sanningen är så skrämmande för vissa personer, säger han.

Tidigare i januari uttalade sig generalmajor Anders Brännström i en artikel i Dagens nyheter om att många förband saknade möjlighet att öva sina soldater samt saknade fordon och skyddsmaterial. Anders Brännström har även riktat kritik i en debattartikel i Svenska Dagbladet, men då som ledamot i Krigsvetenskapsakademien.

I fredags valde överbefälhavare Micael Bydén att sparka Anders Brännström från jobbet som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning. 

 

LÄS MER: ÖB sparkar generalmajor efter försvarskritik 

 

I P1:s Studio Ett säger Generalmajor Anders Brännström att beskedet kom som en överraskning.

– Såklart blev jag överraskad. Han sa att jag uttalat mig på ett sätt som han inte tyckte var korrekt. Allt som jag har sagt finns publicerat i media och det finns inga hemligheter. Det jag sagt är sanningen och allt jag har sagt har varit för att gynna försvaret och Sverige. Den fråga jag ställer mig är varför sanningen är så skrämmande för vissa personer, säger Brännström.

 

Överbefälhavare Micael Bydén spakade Brännström efter hans uttalanden om Försvarsmakten i media.Foto: OLLE SPORRONG

 

"Viktigt att få fram sanningen på bordet"

Anders Brännström säger att försvaret saknar materiel och kunskap och att Sverige behöver kunna skydda sig mot både digitala angrepp och om en främmande nation ger sig in på svenskt territorium med vapen.

– Det jag menar att han inte har förtroende för mig är en sak. Men att jag inte skulle vara lämplig, jag har tjänat skattebetalarna i 45 år och fått Nato:s förtjänstmedalj. Före fredag var jag den enda i Försvarsmakten som hade två heltidstjänster. Jag kunde ha vikt mig, men så funkar inte jag. Det är viktigt att få fram sanningen på bordet så politikerna kan fatta bra beslut för Sverige och framtiden.

Har du förtroende för Micael Bydén?

– Den gången jag inte har det kommer jag att söka mig från Försvarsmakten, svarar Anders Brännström.

Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag