Bekräftat: Khashoggi dödad på konsulatet

Den 2 oktober gick den saudiska journalisten Jamal Khashoggi in på Saudiarabiens konsulat och försvann.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Polis söker efter spår utanför konsulatet i Istanbul.
Foto: SEDAT SUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: HASAN JAMALI / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisen söker efter Khashoggis kropp i denna skog utanför Istanbul. Bilden från skogen är från ett tidigare tillfälle.
Foto: TOLGA BOZOGLU / EPA / TT
Kronprins Mohammed bin Salman träffade USA:s utrikesminister Mike Pompeo för ett par dagar sedan.
Foto: BANDAR ALGALOUD HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Khashoggis kropp misstänks ha styckats.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Säkerhetsvakter utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
En kommission, som dock leds av kronprins Mohammad bin Salman, har fått i uppdrag att utreda Khashoggis död.
Foto: KEVIN DIETSCH / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Donald Trump.
Foto: CAROLYN KASTER / AP / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

Saudiarabien bekräftar nu att journalisten Jamal Khashoggi dödats på konsulatet i Istanbul, rapporterar AFP med hänvisning till saudisk statlig tv.

Landet hävdar att Khashoggi hamnade i slagsmål med personerna som mötte honom på konsulatet, vilket ledde till hans död.

Donald Trump säger nu att det är ”mycket viktigt” att gripanden görs, men hoppas att eventuella sanktioner inte ska påverka USA:s lukrativa vapenavtal med Saudiarabien.

Den 2 oktober gick den saudiska journalisten Jamal Khashoggi in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul och försvann. 

Flera rapporter tyder på att journalisten kan ha mördats inne på konsulatet, och händelsen undersöks av turkiska utredare.

Natten mot lördagen, svensk tid, bekräftar Saudiarabien att landets utredning visar att Jamal Khashoggi är död. Landet säger att han dödades efter att en diskussion med de personer som mötte honom inne på konsulatet ledde till ett slagsmål som slutade med den regimkritiske journalistens död.

https://twitter.com/AFP/status/1053406933317795840

Saudiarabien har också vidtagit åtgärder efter Khashoggis död. Ahmed El Asiri, som hade en hög position på landets underrättelsetjänst, har fått sparken och 18 personer har gripits. Kungafamiljens rådgivare Al-Qahtani har också fått sparken.

Samtidigt fortsätter den saudiska utredningen av fallet. En kommission,som dock leds av kronprins Mohammad bin Salman, har fått i uppdrag att utreda Khashoggis död och har en månad på sig att lämna en rapport. 

”Kungadömet Saudiarabien beklagar djupt den smärtsamma utvecklingen som ägt rum i det här fallet och försäkrar myndigheterna i kungadömets åtagande att ge allmänheten fakta och hålla de inblandade ansvariga”, skriver Saudiarabien i ett uttalande.

Samtidigt skriver Vita huset i ett pressmeddelande att man kommer att fortsätta följa de internationella utredningarna och förespråka rättvisa. ”Vi är ledsna att höra bekräftelsen om herr Khashoggis död och vi ger våra djupa kondoleanser till hans familj, fästmö och vänner”, skriver pressekreterare Sarah Sanders i utskicket.

FN:s generalsekreterare António Guterres reagerar också på beskedet och hälsar via sin talesperson att det nu behövs en snabb, ordentlig och transparent utredning som leder till att de ansvariga ställs till svars.

Enligt CNN fick USA:s utrikesminister Mike Pompeo information om Saudiarabiens uttalande kring Khashoggis död direkt av kronprins Mohammed bin Salman.  Pompeo informerade sedan president Donald Trump.

Donald Trump kallar Saudiarabiens förklaring av händelseförloppet för trovärdig.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT

Trump: Viktigt med gripanden

Under natten mot lördagen, svensk tid, uttalar sig Donald Trump om beskedet. Han kallar Saudiarabiens förklaring av händelseförloppet för trovärdig och säger att han vill prata med bin Salman innan han tar nästa steg. Enligt Trump är det dock ”mycket viktigt” att gripanden görs.

– Jag tycker att det är ett väldigt viktigt första steg och det hände fortare än folk trodde att det skulle göra, säger presidenten om beskedet till CNN. Han tillägger:

– Vi kommer att prata med dem. Vi kan ha några frågor. Vi har några frågor.

Trump planerar att ta fram ett svar tillsammans med kongressen och utesluter inte sanktioner. Han vill samtidigt inte riva upp USA:s lukrativa vapenavtal med Saudiarabien eftersom det skulle drabba amerikanska jobb.

– Jag skulle föredra om vi inte använder en vedergällning som kostar arbete värt 110 miljarder dollar, säger Trump till CNN.

Polisen söker efter Khashoggis kropp i denna skog utanför Istanbul. Bilden från skogen är från ett tidigare tillfälle.
Foto: TOLGA BOZOGLU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Använde syra för att dölja kroppen

Enligt turkiska myndigheter misstänks 15 saudiska män för att ha mördat Khashoggi. De ska ha anlänt till Istanbul med privatflyg den 2 oktober och lämnat samma dag. Många av dem har i sin tur kopplats till det saudiska kungahusets säkerhetstjänst. New York Times rapporterar att minst nio av de 15 saudierna arbetar för säkerhetstjänsten, militären och andra myndigheter.

De turkiska utredarna misstänker att Khashoggis kropp styckades, varpå de anklagade männen använde syra för att göra sig av med delarna.  Och nu framkommer fler spår som stärker misstankarna mot männen. På flera platser inne på konsulatet har man hittat männens fingeravtryck.

En av dem, som misstänks vara operationens huvudledare, har dessutom fångats på bild utanför konsulatet på morgonen av försvinnandet. Några timmar efter det att Khashoggi ska ha försvunnit syns samma man gå ut från konsulatet. 

Han har också fångats på bild vid den saudiska generalkonsulns hem och vid hotellet som han och flera av de andra männen checkat in på. Den sista bilden av mannen på turkisk mark är tagen vid flygplatsen den 2 oktober. Där syns han och flera av de andra vara på väg hem – trots att de var inbokade på hotellet till den 5 oktober.

Maher Abdulaziz Mutreb, en tidigare diplomat som började jobba på Saudiarabiens Londonambassad 2007, har också fångats på bild av övervakningskamerorna. Han beskrivs som nära kronprinsen Mohammed bin Salman och har rest mycket med honom.

Mutreb har synts på bilder med kronprinsen från resor nära i tiden till Madrid, Paris, Houston, Boston och FN.

Maher Abdulaziz Mutreb fångas av övervakningskameran när han går in på konsulatet den 2 oktober.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Konsulatets anställda förhörs

I takt med att spåren klarnar håller de turkiska utredarna nu förhör med flera anställda på det saudiska konsulatet, uppger AP. 

Den tidigare MI6-chefen Sir John Sawers säger nu att bevisningen pekar på att kronprins Mohammed bin Salman ligger bakom Khashoggis död, skriver The Guardian

– Om det bevisas, och det verkar mycket troligt, att prins Mohammed gav order om att döda journalisten är det ett steg för långt, ett som Storbritannien, EU och USA blir tvungna att svara på, säger han till tidningen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) uttalade sig om fallet för Ekot på torsdagen, innan Saudiarabiens dödsbesked. Hon säger att om det stämmer att Jamal Khashoggi har mördats av Saudiarabien är det ”fruktansvärt och helt oacceptabelt”. 

– Och det måste få konsekvenser av ett eller annat slag, säger Margot Wallström.

Margot Wallström säger till Ekot att Sverige kontaktat Saudiarabiens ambassad.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon vill inte uttala sig om vad för typ av konsekvenser det kan få, utan menar att det är för tidigt. 

Margot Wallström uppger också att Sverige har varit i kontakt med Saudiarabiens ambassad för att få klarhet i journalistens försvinnande.

USA:s president Donald Trump sa på torsdagen att ”konsekvenserna måste bli väldigt allvarliga” om det visar sig att Saudiarabien ligger bakom Khashoggis försvinnande.

Saudiarabien har förnekat inblandning i Khashoggis försvinnande i flera veckor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.