Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter kaoset: Glädjande beskedet till de boende

Drönarbild av den värst drabbade fastigheten efter sprängdådet.
Foto: Tj Aerial photo
Ett stort antal poliser arbetade på platsen efter explosionen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Törnqvist, vd för fastighetsbolaget Stångåstaden.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Polisen arbetar efter flera spår om motivet till sprängningen i Linköping, säger spaningsledaren Magnus Skoglund.

– I den mest skadade fastigheten finns flera intressenter för oss, både på den kriminella sidan men även folk från rättsväsendet, säger han.

Polisen ska också ha fått tips om en man på mc med tung sidoväska som setts strax före explosionen, skriver Aftonbladet.

Och under lördagen kom vd:n för fastighetsbolaget med ett glädjebesked till de drabbade hyresgästerna.

– Alla kommer att erbjudas nya kontrakt, säger Fredrik Törnqvist på Stångåstaden.

Fredagsmorgonens detonation i ett bostadsområde i centrala Linköping fick förödande konsekvenser. Ett 20-tal personer skadades lindrigt, varav sju uppsökte sjukhus för framför allt skärskador. Husfasaden på det närmaste lägenhetshuset fick stora skador och sammanlagt krossades glasrutor i 109 bostäder.

På lördagen har polisen gått in i utredningsläge. Förstärkning har kallats in från NOA (nationella operativa avdelningen) och nu ska utredarna lägga pussel för att utreda vad som har hänt – och för att hitta de skyldiga. 

– De första preliminära svaren vi har fått från bombteknikerna är att det har smällt utanför fastigheten. Trolig detonationsplats är i eller strax intill ett cykelskjul, säger spaningsledaren Magnus Skoglund.

Huvudspår: Organiserad brottslighet

Enligt uppgifter till Expressen är en av polisens teorier att måltavlan för sprängningen var en 29-årig man som uppges ha ledande ställning för mc-gänget ”No Surrender” i Linköping.

Magnus Skoglund menar att 29-åringen som måltavla är en möjlig teori bland flera olika.

– Vi har ingen information om att det skulle finnas någon reell hotbild mot honom, men vi får ju inte alltid reda på sådant i den sfären heller.

– I den mest skadade fastigheten finns flera intressenter för oss, både på den kriminella sidan men även folk från rättsväsendet.

Polisens huvudtes är att en eller flera gärningsmän kopplad till grov organiserad brottslighet har placerat ut bomben. Sådana grupperingar finns flera av i staden.


”De sitter på våldskapitalet”

– Vi kommer troligtvis att landa i någon av de här konstellationerna så småningom. Det är de som sitter på möjligheterna att få tillgång till den styrka som det här sprängmedlet har. De sitter på det våldskapitalet, säger Skoglund och fortsätter:

– De som har utfört detta har uppenbarligen inte brytt sig om människor eller omgivning. Sedan verkar de inte ha kunskaper kring vilken effekt den detonation de genomfört har.

På grund av omfattningen?

– Ja, det sticker ut. Antingen tyder det på okunskap eller på en överilad reaktion.

Att slå fast vilken gruppering som ligger bakom bomben samt vad som var måltavlan är för tidigt, menar spaningsledaren. Efter dådet har polisen fått in tips som rör ”alla grupperingar”.

Aftonbladet rapporterar att ett vittne en timme före explosionen såg en motorcyklist med en sidoväska som såg ovanligt tung ut. Han ska också haft en jeansväst som blåste upp i fartvinden. Under den ska han ha burit en skinnväst med märken, skriver Aftonbladet.

Weine Kinderfors, boende i området som är orolig, rädd för hämdaktion.– Jag fattar inte att det är så få skadade och att det inte krävdes dödsoffer. När man ser alla de här skadorna, sönderslagna fönstren, splittret. Det är helt otroligt.
Foto: Expressen TV
Carl-Fredrik Ideström bor i närheten av där explosionen ägde rum i Linköping i går. – Jag förstod att det verkligen kunde ha hänt nåt otäckt om man var i närheten. Jag började jobba klockan 8 men om jag valt att börja klockan 9 i stället hade jag varit mitt i alltihop.
Foto: Expressen TV
Joanne Hoffsten säger att många oroliga grannar träffades utanför huset och pratade med varandra för första gången efter sprängdådet.– Det blev en gemenskap, säger hon.
Foto: Expressen TV

Glädjebeskedet till hyresgästerna

Rent juridiskt förhåller det sig så att om en hyresfastighet brinner upp eller inte anses bebolig av annan anledning, så är kontraktet förverkat.

Men under lördagskvällen kom vd:n för fastighetsbolaget med ett glädjebesked till de drabbade hyresgästerna.

– Alla kommer att erbjudas nya kontrakt. Har man haft ett kontrakt med oss är det ju inte så att vi inte hjälper kunden till en ny bostad. Ingen ska behöva hamna på bar backe, säger Fredrik Törnqvist på Stångåstaden.

Han berättar vidare att till 74 av de 131 utsatta lägenheterna ska folk kunna flytta tillbaka under söndagen.

– I den fastighet med 37 som är mest skadad jobbar vi redan med att hitta alternativa lösningar. Sedan vet vi inte hur länge de boende där måste vara evakuerade, eftersom vi inte har kunnat komma in där, fortsätter Törnqvist.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.