Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spåren efter Jan, 26, slutar i Colombia

RESVAN. Jan Braunisch, 26, har gjort flera långa resor ensam. Men nu har han varit borta i åtta veckor utan att någon hört av honom. Han skrev sitt sista blogginlägg i Darien där den ökända paramilitären regerar. Foto: PRIVAT
Foto: AP & Privat

Svenska Jan Braunisch, 26, från Norrköping skulle vandra från Colombia till Panama. Men efter att ha landat i Bogotá har ingen hört av honom.

Släkt och vänner befarar det värsta.

- Allt kan ha hänt, säger hans syster Aleqzia Braunisch Cosmus.

Nu har polisen gått ut med en internationell efterlysning.

Jan Braunisch, 26, från Norrköping skulle vandra genom Colombia ned till Panama. På sin blogg berättade han om resan som skulle gå genom nio länder i Centralamerika.

Han kom till Bogota den 8 maj och började med att berätta hur han lagt upp resplanen, från Quibdó och sedan med båt på Rio Atrato.

"Jag är i Riosucio nu, på Atratofloden. Härifrån är det inte långt till Panama. Det tycks vara ganska många stigar härifrån till Panama. Vi får se hur det går", skrev han den 15 maj.

Sedan dess har det varit tyst. Hans fru fick ett mejl kort därefter, men för övrigt inte ett livstecken från 26-åriga Jan.

Nu har det gått åtta veckor sedan familj och vänner hörde ifrån honom.

- Jag anmälde honom försvunnen till polisen, säger hans syster Aleqzia som tillsammans med Jans hustru och vänner över hela världen engagerat sig i sökandet.

- Han är ju oerhört resvan. Reste bland annat sex månader själv i Afrika nyligen, säger hon.

UD har fått information

Men polisanmälan har inte gett något resultat. När interpol sände ut en förfrågan fick de bekräftat att han landat på Bogotá den 8 maj.

- Vi har fått kvittens från Bogotá att en ung svensk man rest in i landet, säger Thomas Månsson, chef för våldsroteln vid polisen i Norrköping.

UD bekräftar att de fått information om den saknade svensken.

- Vi har fått in informationen, men nu ligger ärendet hos interpol, säger Tobias Nilsson vid UD:s presstjänst.

Men spåren efter svensken försvinner i djungeln.

Jan Braunisch hade planerat att resan i Sydamerika skulle ta tre månader.

När familj och vänner nu inte längre har fått några livstecken från honom befarar de det värsta.

"Han är extremt resvan"

Jan Braunisch läser statistik på Purdue University i Indiana i USA och är långt ifrån en vanlig backpacker.

- Min bror är mycket bra på såna här resor, kan fyra till fem språk och han är extremt resvan. Men nu vet jag inte vad jag ska tro, allt kan ju ha hänt, säger systern.

- Eftersom han i det här läget borde ha kommit två tredjedelar genom sin resa så är det uppenbart att resan tagit en ny vändning, men jag har ändå starka förhoppningar om att höra av honom.

- Han kan ju också bara höra av sig i morgon, han kanske inte har någon täckning, hoppas systern.

På Jan Braunisch blogg kan man följa resan mot Panama. Hur han den 13 maj blev upplockad på vägen utan att behöva vinka och hur polisnärvaron ökade i områden med gerilla.

Farligt område

"Att det finns kulhål från båda håll får mig att tänka att det inte bara var någon som övade sina skjutfärdigheter...Människor här säger att det är mycket bättre än tidigare, de tror inte att det är några rebeller här omkring längre", skrev han på sin blogg om en vägskylt full med kulhål.

Den 13 maj var han i Quibdó, mer än halvvägs mot gränsen till Panama. Två dagar senare skrev han det sista inlägget på bloggen från en flod inte långt från Panama och det beryktade området Darién där bland annat paramilitären regerar och Medelin-kartellen håller till med sina narkotikaodlingar.

SÅ SKREV HAN I SIN BLOGG INNAN FÖRSVINNANDET

8 maj: Bogota

Jan Braunisch landade på eftermiddagen på flygplatsen i Bogota.

9 maj: Mariquita

"Söt stad. Pratade runt lite. Ingen verkade vilja erbjuda mig en plats att övernatta".

10 maj: Manizales

"Jag kommer försöka att gå till Quibdó och där ta en båt nedför floden Atra..."

Pueblo Rico

"Många urinvånare i Pueblo Rico. De gillar att bära färgglada kläder".

13 maj: Quibdó

"Guld. Gruva nära Quibdó. Det lär vara ganska många av det".

15 maj: Riosucio på floden Atrato

"Härifrån är det inte långt till Panama. Det lär finnas ganska många stigar här- ifrån till Panama. Ja, vi får se hur det går".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.