Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparekonomens kritik mot Svanenfonderna

Se hela programmet av Di tv Hållbart Näringsliv
r Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Foto: Di
Per Sandell är chef för finansiella tjänster på Svanen.
”Det viktiga för oss är att fonderna lever upp till dom tuffa hållbarhetskrav som vi ställer upp”, säger Per Sandell.

Svanen ställer höga krav på Svanenmärkta fonders hållbarhetsarbete, men inte på hur de förvaltas. 

- Jag är tveksam till om Svanenfonderna är lösningen för hållbara investeringar eller om de riskerar att bli ett försäljningsargument för fondbolag som säljer mediokra fonder, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet i programmet Di tv Hållbart Näringsliv.

Svanenmärkta fonder har funnits sen 2017 och för att få märkningen måste fonden bland annat avstå från investeringar i vissa branscher, göra en hållbarhetsanalys av tänkbara placeringar och samt rapportera om åtgärder fonden gjort i sitt hållbarhetsarbete. 

Sparekonomen Frida Bratt på Nordnet, som inte har några några Svanenmärkta fonder i sitt sortiment, är orolig att sparare betalar för mycket i förvaltningsavgift i förhållande till hur aktivt förvaltad fonden är. 

- Jag har tittat på de Svanenmärkta fonderna och hittat fonder som utlovar aktiv förvaltning men som bedriver en passiv förvaltning, vilket man kan se om man tittar på nyckeltalen active share och tracking error, säger Frida Bratt i Di tv Hållbart Näringsliv.  

- Jag är orolig att det här är något som man som sparare köper och så får man inte riktigt vad man betalar för. Utan man betalar en högre avgift utan att få en aktiv förvaltning, fortsätter Frida Bratt. 

Sparekonomen Frida Bratt varnar för att sparare kan betala för mycket

Per Sandell är chef för finansiella tjänster på Svanen och säger i programmet att det inte är upp till Svanen att kontrollera förvaltningsstilen utan att Svanen i stället kontrollerar fondernas hållbarhetsarbete. 

Är svanenmärkningen bara ett dyrt försäljningsargument? 

- Nej det skulle jag verkligen inte säga. Vi ställer väldigt höga krav. Fondbolagen måste gå igenom en ordentlig process för att kunna visa för oss att de lever upp till våra krav och när de sen får sin svanenlicens och använder den till kommunikation så har vi i stället tillfört en hel del information till marknaden så de får mer information när de ska göra sina val av produkter, säger Per Sandell i Di tv Hållbart Näringsliv. 

Ställer ni krav på att fonderna ska förvaltas aktivt?

- Nej vi gör inte det. Våra krav är oberoende av förvaltarstil. Det viktiga för oss är att fonderna lever upp till dom tuffa hållbarhetskrav som vi ställer upp. Och att man gör det på det ena eller andra sättet det är inget som vi som offentligt miljömärke lägger oss i, säger han. 

- Vi ställer tuffa krav på hållbarhet och det är det vi kontrollerar. 

Vem borde ställa kraven på aktiv förvaltning? 

- Det är en bra fråga. Jag vet att till nästa år blir det ett lagkrav på att redovisa tracking error till Finansinspektionen och jag tar för givet att inspektionen då kommer följa upp det gentemot fondbolagen. 

Per Sandell förklarar varför Svanen inte ställer krav på förvaltarstil

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.