Ann-Marie Bogren och hennes man Bertil har hittat ett bättre och säkrare sätt att värma upp villan -med Tranås Energi.
Ann-Marie Bogren och hennes man Bertil har hittat ett bättre och säkrare sätt att värma upp villan -med Tranås Energi.

Spara flera tusen på att byta elbolag

Publicerad
Uppdaterad
Ann-Marie och Bertil Bogren tröttnade på Vattenfalls höga pris.
Nu har de bytt till det nya sättet att köpa el och sparar upp till 2 500 kronor per år.
Du kan också bli elaktivist och spara pengar.
Ann-Marie och Bertil Bogren bor i en eluppvärmd villa i Duvbo, Sundbyberg, utanför Stockholm. De har betalat cirka 27 000 kronor per år för Vattenfalls tillsvidareavtal. Nu har de valt sommarsäkrad el hos Tranås Energi i stället. – Jag har varit på min man i ett par år om att vi måste se över vårt elavtal. Vi har inte brytt oss, det har gått på slentrian. – Men vi är nyblivna pensionärer och nu har vi tagit oss tid att kolla vad vi betalat och vad vi kan välja. Det är ju onödigt att betala mer än vad man behöver, säger Ann-Marie Bogren.

Mycket att spara

Expressens sammanställning visar att det finns mycket pengar att spara för kunder som har tillsvidarepris i de stora bolagen Vattenfall, Fortum och Sydkraft – och väljer antingen rörligt pris, fast pris eller säkrad sommarel. Vad är det? Per-Erik Ekström, marknadschef på Tranås Energi, förklarar: – Vi handlade vår el och satte priset under juni, juli, augusti. Det priset garanterar vi kunden under hela 2005. Om kunden inte säger upp avtalet sker en ny upphandling sommaren 2005 inför året därpå.

30 procent fler kunder

Hittills är det succé för säkrad sommarel – Tranås Energi har fått 30 procent fler kunder. "Eldoktorn" Roger Fredriksson, som driver konsultfirman www.avgifter.com förespråkar just nu rörligt pris, till exempel från Varberg Energi som har Norsk Hydro i ryggen. För den försiktige ger "eldoktorn" rådet: – Säkrad sommarel är mitt alternativ om man vill vara på den säkra sidan. Man får ett pris som följer marknadens utveckling utan att själv behöva följa det dag för dag eller vecka för vecka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag