Två personer hittades döda efter en brand på norra Öland. Foto: Helmuth Petersson
Två personer hittades döda efter en brand på norra Öland. Foto: Helmuth Petersson

Spår efter dödsbrand på Öland: Miljonarv

Publicerad

LÖTTORP. Den 55-åriga kvinnan som misstänks ha dött i mordbranden på norra Öland hade nyligen delat ett miljonarv.

Parets ekonomi kan bli en viktig pusselbit för polisen i jakten på sanningen om dödsbranden i garaget.

– Det är klart att ekonomin är en del i detta men vi har inte nischat in oss, säger Lina Isaksson Funke vid polisen i Kalmar.

Så sent som i onsdags i förra veckan berättade kvinnan för en vän om hur mycket hon såg fram emot solresan till Thailand som hon och maken hade planerat till de kommande storhelgerna.

Istället står nu huset kvar med julbelysningen ännu tänd i fönstren och på verandan efter branden i fredags.

"Gått mycket rykten"

Av sidobyggnaden finns enbart en husstomme kvar och det är dit som polisens tekniker har riktat sin uppmärksamhet.

Bybon Kjell Nilsson och flera andra vi pratar med vittnar om en påtaglig oroskänsla efter den misstänkta mordbranden i slutet av förra veckan.

– Jag fick höra att det brann och att de inte fått tag på dem. Vad ska man säga? Det går väldigt mycket rykten.

Löttorpsborna har flera tragedier färskt i minnet. Flera bränder har ägt rum nyligen och sedan finns också de olösta fallen från 2005 och 2006 – som polisen tror att en mördare ligger bakom.

– Andra bränder är en sak man kommer att titta på nu, säger Lina Isaksson Funke.

När Barbro Carlsson, 69, och Björn Sandin, 66, mördades för sex år sedan satt en närstående häktad men han friades senare. Han förekom även i utredningen kring branden 2005.

Ekonomin utreds

Enligt polisen finns efter branden i fredags ännu ingen misstänkt.

Trots identifieringen av kropparna i garaget dröjer utgår polisen från att det är paret på gården som är de omkomna. En del i polisens kartläggning blir att studera deras ekonomi.

Den omkomna kvinnan hade nyligen delat ett miljonarv med en närstående. Enligt bouppteckningen, som registrerades hos skatteverket i höstas, hade dödsboet tillgångar på en miljon kronor utöver den avlidnes försäkringar på drygt 800 000 kronor.

Samtidigt pågår en process i Kalmar tingsrätt där paret stämt en företagare om avhysning från en fastighet de äger.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag