Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spanien kräver besked om självständighet

Foto: PAUL WHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN

Det katalanska kaoset fortsätter.

Nu vill Spaniens premiärminister veta om regionen har utropat självständighet eller inte.

– Beskedet är avgörande för hur regeringen ska agera, säger Marioano Rajoy i ett tv-tal enligt El País.

Det råder stor osäkerhet i Spanien om vad beskedet från Kataloniens ledare Carles Puigdemont under tisdagskvällen innebär för landet. I sitt tal betonade han att han vill följa folkets vilja om ett självständigt Katalonien – men att han samtidigt skjuter beslutet på framtiden och vill förhandla med Spanien. 

– De följande veckorna kommer vi att ha en dialog, sa Carles Puigdemont i talet till folket.

 

LÄS ÄVEN: Magnus Falkehed: Nästa runda kan äga rum på gator och torg 

 

Det ledde till att den spanska regeringen satte sig i ett blixtmöte under onsdagsförmiddagen med anledning av den framskjutna självständighetsförklaringen – och nu kräver premiärminister Mariano Rajoy tydliga besked från Carles Puigdemont för att kunna erbjuda alla spanjorer klarhet i vad som gäller för Katalonien.

– Genom att svara på den begäran har herr Puigdemont möjlighet att ge svar på så många frågor för att återgå till den lagliga vägen, säger Mariano Rajoy enligt El País.

Nu vill Spaniens premiärminister veta om regionen har utropat självständighet eller inte.Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Spanien över alternativ för att stoppa självständighet

Han fortsätter:

– Om Puigdemont respekterar lagen kommer en period av laglöshet att upphöra. Det är vad alla hoppas för att sätta punkt för situationen i Katalonien. Fred och lugn måste återvända.

 

LÄS ÄVEN: Catalina, 28: "Jag vill inte se några gränser" 

 

Enligt en källa till nyhetsbyrån AP ser regeringen över ”alla möjliga alternativ” för att stoppa självständighetsplanen. 

Carles Puigdemont sa i ett tal tidigare under tisdagskvällen att han vill föra samtal med regeringen i Madrid och att det är värt att undersöka möjligheterna till internationell medling.