Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spanska regeringen utlyser regionval i Katalonien

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy i möte om Katalonien.Foto: JUAN CARLOS HIDALGO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: QUIQUE GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kataloniens president Carles Puigdemont.Foto: MANU FERNANDEZ/AP/TT

Spanska regeringen har tappat tålamodet med de katalanska ledarna.

Nu vill regeringen upphäva Kataloniens självstyre och kallar till nytt regionval i Katalonien inom sex månader.

Men den katalanske regionpresidenten slår tillbaka:

– Det här är den värsta attacken på självstyre sedan diktator Francisco Francos dagar, säger Carles Puigdemont enligt El País

Samtidigt demonstrerar hundratusentals människor i Barcelona under lördagskvällen.

Det råder ett fortsatt spänt läge i Katalonien efter den kontroversiella folkomröstningen om självständighet för nära tre veckor sedan.

Spanska regeringen har krävt ett tydligt svar från regionpresident Carles Puigdemont om han utropar självständighet eller inte – men han har hittills vägrat svara ja eller nej.

Det ledde på lördagen till att Spaniens regering samlades för ett krismöte i Madrid där de diskuterade om de ska aktivera artikel 155 - som innebär att de drar in Kataloniens självstyre.

Beskedet från premiärminister Mariano Rajoy är att spanska regeringen vill upphäva det katalanska självstyret och avsätta Carles Puigdemont och hans närmaste medarbetare.

– Huvudsaken är att återfå konstitutionell ordning, säger Mariano Rajoy vid en pressträff.

Det innebär att landet nu genomgår sin värsta konstitutionella kris sedan 1977, då Spanien återgick till demokrati efter diktatorn Francos död två år tidigare.

Omröstning i senaten nästa vecka

Spanska regeringen utlyser nu regionval i Katalonien som ska hållas så snart som möjligt inom sex månader. Fram till nyvalet vill Rajoy att spanska ministrar övertar det nuvarande katalanska styrets arbetsuppgifter, rapporterar AP. 

Regeringen har sökt senatens tillstånd för att avsätta Carles Puigdemont. Senaten ska rösta i frågan den 27 oktober uppger Reuters. Önskemålet kommer med stor sannolikhet beviljas då regeringspartiet Partido Popular har klar majoritet i senaten.

– Vi avslutar inte katalanskt självstyre, utan vi befriar de personer som agerat utanför lagen från deras arbetsuppgifter, säger Mariano Rajoy.

Den troliga anledningen till att Carles Puigdemont inte gett ett tydligt svar i självständighetsfrågan är att spanske riksåklagaren meddelat att Puigdemont kommer gripas och anhållas misstänkt för uppror - ett brott som har ett straffvärde på upp till 30 år - om han utropar självständighet. Senaste gången brottsrubriceringen användes var 1981 i samband med en misslyckad statskupp.

"Värsta attacken sedan Franco"

Efter beskedet från den spanska regeringen valde hundratusentals människor – bland dem regionpresident Carles Puigdemont - att gå ut på gatorna i Barcelona under lördagskvällen för att delta i en demonstration för att de två separatistledarna Jordi Sànchez and Jordi Cuixart som greps i måndags ska släppas.

De två leder Assamblea Nacional Catalana, ANC, respektive kulturorganisationen Omnium. misstänks för uppvigling och riskerar upp till 15 år i fängelse efter att ha organiserat demonstrationer i Barcelona 20 och 21 september i protest mot den spanska polisens gripanden och razzior inför folkomröstningen.

När regionpresident Carles Puigdemont ställde sig i talarstolen vägrade han att acceptera den spanska regeringens beslut om nyval och försök att avsätta det regionala styret.

– Den spanska regeringen har olagligen deklarerat sig själva som representant för det katalanska folket. Det här är den värsta attacken på självstyre sedan diktator Francisco Francos dagar, säger han enligt El País.

Han fortsätter:

– Vi har alltid vunnit med hjälp av demokrati och folkets styrka.

Anklagar Spanien för statskupp

Katalanska parlamentets talman Carme Forcadell talade tidigare under kvällen till folkmassan och lovade då att hon skulle försvara självstyret. Samtidigt anklagade hon den spanske premiärministern Mariano Rajoy för att ha utfört en statskupp med dagens besked.

– Spaniens premiärminister har fått ett erbjudande om dialog och förhandlingar från Carles Puigdemont för att lösa konflikten. Det första svaret var att fängsla två personer, Jordi Sànchez and Jordi Cuixart, för deras åsikter. Det här är en allvarlig attack på katalanska myndigheter, säger Carme Forcadell enligt El País.

Enligt den regionala polisen är det omkring 450 000 personer som deltar i demonstrationen.

Den katalanska folkomröstningen var olaglig enligt spansk lag. Både EU och Spaniens kung stöder den spanska regeringens ställning i frågan.