Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spanska regeringen ber Katalonien om ursäkt

Polisen försökte hindra katalanerna från att rösta om självständighet i söndags. Nu ber spanska regeringen om ursäkt till de som skadats.Foto: JOMO / STELLA PICTURES BACKGRID UK
Spanska regeringens representant Enric Millo, tvåa från höger, tillsammans med bland andra Kataloniens regeringschef Carles Puigdemont, till vänster, vid ett möte i Barcelona nyligen.Foto: ANDREU DALMAU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nu ber den spanska regeringen om ursäkt för den brutala behandlingen katalanerna utsattes för på valdagen 

Hundratals personer skadades när polisen försökte hindra dem från att rösta.

– När jag såg bilderna, och med vetskap om att folk blev slagna och fick uppsöka sjukvård, kan jag bara be om ursäkt å polisens vägnar, säger Enric Millo, den spanska regeringens tyngsta representant i Katalonien till tv-kanalen Televisió de catalunya.

Ursäkten kommer efter de våldsamma händelserna i söndags när den autonoma regionen Katalonien i  nordöstra Spanien gick till val.

Enda frågan på valsedeln var ja eller nej till ett självständigt Katalonien.

Regeringen ber om ursäkt för polisens brutalitet

Regeringen i Madrid hade förbjudit valet och satte in tusentals kravallutrustade poliser för att hindra folk från att ta sig till vallokalerna. Minst 800 personer skadades i bataljerna som utkämpades.

Men nu erkänner den spanska regeringen att man gjorde fel. Polisen, som agerat på order av Madrid, uppträdde för brutalt. Batonger och gummikulor användes för att stoppa folk från att nå valurnorna.

– Allt jag kan göra är att be om ursäkt å polisens vägnar, säger regeringsrepresentanten Enric Millo till katalanska TV3. 

Samtidigt ger han den lokala katalanska regeringen skulden för söndagens kaos. Detta då de valde att genomföra omröstningen trots protesterna från Madrid.

 

Över 800 personer uppges ha skadats när katalaner drabbade samman med spansk polis på valdagen.Foto: JOMO / STELLA PICTURES BACKGRID UK

Trots det ses Millos utspel som en utsträckt hand mot katalanerna som efter det våldsamma valet sagt att man kommer att utropa Katalonien som självständig stat inom kort.

Öppnar för nya samtal om utökat självbestämmande

Möjligen har tonen från båda håll mildrats något. Den spanske premiärministern Mariano Rajoy har enligt nyhetsbyrån Reuters bjudit in till en runda-bordet-konferens med samtliga politiska partier för att hitta en bred lösning på Katalonienfrågan.

Minstern håller även dörren öppen för att ge katalanerna mer självständighet. Men att det skulle få lämna det spanska kungariket helt och hållet är uteslutet, enligt premiärministern.

Katalonien är en av de rikaste regionerna i Spanien och svara för cirka en femtedel av hela landets ekonomi.