Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spanska hotet – mot katalanske presidenten

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont. Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Hundratusentals katalaner protesterar mot självstädighetsrörelsen med både spanska och katalanska flaggor. Foto: JOSE COELHO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hundratusentals människor har tidigare visat sitt stöd för ett enat Spanien och protesterat mot ett självständigt Katalonien.

Snart ställs allt på sin spets.

I dag väntas katalanske presidenten Carles Puigdemont hålla ett tal till regionparlamentet där han kan utropa självständighet. 

Spaniens regering hotar med ett mångårigt fängelsestraff för honom om han gör det. 

Efter folkomröstningen i Katalonien där ja-sidan vann har demonstrationerna varit flera.

Hundratusentals människor har gått ut på gatorna i Barcelona för att visa sitt stöd för ett enat Spanien och protestera mot ett självständigt Katalonien. I helgen avslutades demonstrationen med ett tal av Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa, som varnade för nationalism. 

– Passionen kan vara farlig när den drivs av fanatism och rasism. Det värsta av allt är den nationalistiska passionen, sade Vargas Llosa och menade att den lett till historiens värsta illdåd, rapporterar El País. 

I kväll, tisdag, ska den katalanske presidenten Carles Puigdemont hålla ett tal till regionparlamentet där han kan komma att utropa sin självständighet. 

Puigdemont riskerar fängelse

Men redan i går kom den spanska regeringen med en varning.

Enligt en talesperson för Partido Popular riskerar Puigdemont att hamna i fängelse, skriver den katalanska tidningen La Vanguardia.

– För den som förklarar självständighet kan det sluta som för 83 år sedan, sade han.

Talespersonen syftade Lluís Companys, som under 1930-talet hade en ledande roll för ett självständigt Katalonien. Han gick i exil i Frankrike efter nationalisternas seger, men greps 1940 av Gestapo och efter en rättegång dömdes Companys till döden av Franco-regimen.

Men för Carles Puigdemont skulle det handla om 15 års fängelse, menar talespersonen.