Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spansk gurka bakom salmonellautbrott

Då ska du söka vård.
Spansk gurka är den troliga smittkällan bakom det senaste salmonellautbrottet i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sedan den 1 november har 31 fall av salmonella bekräftats i Sverige.
Foto: Shutterstock

Spansk gurka är den troliga smittkällan bakom det senaste salmonellautbrottet i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

31 personer har smittats i Sverige och 72 i Norge.

Men antalet nya fall har minskat, så gurkan finns sannolikt inte kvar på den svenska marknaden.

Sedan den 1 november har 31 fall av salmonella bekräftats i Sverige – och den troliga smittokällan är gurka som har producerats i Spanien, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Men inga nya fall har rapporterats de senaste två veckorna, så den misstänkta gurkan säljs med stor sannolikhet inte längre i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. I både Sverige och Norge har de flesta sjukdomsfallen rapporterats insjukna under de första veckorna i november.

Ny salmonellastam

Det rör sig om den nya salmonellastammen Salmonella Agona. 72 sjukdomsfall har rapporterats i Norge och flera fall i Nederländerna. 

De norska myndigheterna har lyckats identifiera gurka från en spansk leverantör som den mest sannolika smittkällan. Norge har underrättat spanska myndigheter och andra länder i EU, men man har inte kunnat undersöka den misstänkta gurkan.

Många av de sjuka, både i Sverige och Norge, har sagt att de åt gurka veckan innan de blev sjuka. De flesta av de smittade är kvinnor. 

Följ senaste nytt i Expressens livesändning

Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.