Sprickan i alliansen om nya talmannen

"I den rangordning som finns där Centerpartiet är fjärde största parti i riksdagen, så är det naturligt att vi har den tredje vice talmannen", säger Annie Lööf.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Det råder spänningar inom alliansen i talmansfrågan.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Alliansen har ännu inte enats om sin gemensamma talmanskandidat, trots flera hemliga möten om saken.  

– När samtal pågår så pågår samtal. När de är avslutade kommer en kandidat att presenteras, säger Tobias Billström, (M), på torsdagseftermiddagen.  

Alliansen är inte heller enig i frågan om SD-ledamöter ska få ledande poster i riksdagens utskott eller inte.  

Det har tidigare spekulerats i flera alliansnamn som skulle kunna vara aktuella för riksdagens talmansuppdrag. 

Bland de hetaste kandidaterna återfinns de tidigare ministrarna Beatrice Ask (M) och Tobias Billström (M). Även konstitutionsutskottets ordförande, Anderas Norlén (M), och den tidigare jordbruksministerns Eskil Erlandsson (C) har hållits fram som intressanta. 

Enligt uppgifter till Dagens industri ska Moderaterna ha föreslagit Norlén för de övriga allianspartierna. 

Under tisdagen intensifierades diskussionerna inom alliansen – då träffades partiledarna Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) ännu en gång för att komma överens om en gemensam kandidat. 

Billström: "Det pågår samtal" 

Efter två dagar har ännu inte alliansen lyckats komma fram till en gemensam kandidat till riksdagsposten. Tobias Billström, i dag gruppledare för Moderaterna i riksdagen, fick på torsdagseftermiddagen flera frågor från pressen om alliansens förhandlingar i talmansfrågan. 

– Det pågår samtal inom alliansen kring de här frågorna.  Det har det gjort ett tag och det kommer det förmodligen att fortsätta göra ett tag till, men i sinom tid kommer alliansen att presentera ett gemensamt förslag. 

Det är inte garanterat att det blir en moderat? 

– När samtal pågår så pågår samtal. När de är avslutade så kommer en kandidaten att presenteras. 

När presenterar ni en kandidat? 

– Vi kommer att presentera ett besked när vi är färdigpratade, men när det blir kan jag inte tala om här och nu.  

Ännu oklart om SD får topp-poster i utskotten

En annan fråga där allianspartierna inte är eniga den om Sverigedemokraterna ska få presidieposter – ordförande eller vice ordförande – i riksdagens utskott eller inte. 

L och C verkar fortfarande vara emot detta, medan M och KD verkar vara för. 

Något senare på torsdagseftermiddagen bekräftade Tobias Billström att alliansen inte är eniga i frågan om SD ska få presidieposter i utskotten eller inte.  

– Den frågan är inte avgjord ännu, det är också en fråga vi fortsätter diskutera, säger han. 

Enligt Billström kommer alliansen att lämna svar på båda frågorna samtidigt. Han ville inte ge besked om Moderaterna kan tänka sig en centerpartistisk talman eller inte. 

– Alla detaljfrågor kommer få sin lösning när vi levererar ett gemensamt besked. Frågor om vem som säger vad i interna förhandlingar kan jag inte kommentera nu, säger han.

Annie Lööf: "Vi kommer att återkomma"

På frågan om alliansledarna nu enats om en talmanskandidat svarade C-ledaren Annie Lööf nyligen något kryptiskt: 

– Vi kommer att återkomma till vilken kandidat som alliansen gemensamt har, men i den rangordning som finns där Centerpartiet är fjärde största parti i riksdagen, så är det naturligt att vi har den tredje vice talmannen. 

LÄS MER: Så väljs riksdagens talman – hela processen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.