Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spanien ska göra "allt" för att stoppa Kataloniens självständighet

En man visar sin skadade rygg, han menar att den spanska polisen orsakat skadan. Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Kravallpolis försöker avlägsna väljare utanför en röstlokal i Barcelona under söndagsmorgonen. Foto: ALBERTO ESTEVEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kataloniens president Carles Puigdemont röstar.
Spansk polis har gått in i en vallokal i Girnoa. På andra ställen har valurnor beslagtagits av kravallpolis.
Spanien premiärminister Mariano Rajoy. Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont. Foto: MEHDI CHEBIL / POLARIS POLARIS IMAGES
Glädjeyra i Barcelona efter att omröstningen slutade med att ja-sidan vann med 90 procent, enligt katalanska regeringen. Foto: / Mehdi Chebil/Polaris
Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

De katalanska väljarna har sagt sitt i frågan om självständighet.

Ja-sidan har vunnit med 90 procent enligt den katalanska regeringen – samtidigt som över 900 människor skadades i sammandrabbningar med polisen.

Nu tänker Spanien göra "allt inom lagens gränser" för att hindra regionen från att lämna landet.

– Flytta all spansk polis från vårt land, säger den katalanske presidenten Carlos Puigdemont på en presskonferens.

Det var en massiv polisnärvaro på gatorna i Barcelona när invånarna i Katalonien under gårdagen gick till vallokalerna för att rösta om självständighet. 

Regionpresident Carles Puigdemont utropade Ja-sidans seger under natten. 90 procent av de 2,26 miljoner som röstade var för ett självständigt Katalonien, enligt den katalanska regeringen. Men valdeltagandet landade på 42,3 procent av de 5,3 miljoner röstberättigade, vilket innebär att experter ifrågasätter om majoriteten är för självständighet eftersom de räknade rösterna representerar mindre än hälften av befolkningen.

Men på en presskonferens vid lunchtid på måndagen betonar presidenten Carlos Puigdemont att folkomröstningen är giltig.

– Självklart är omröstningen giltig. Men vi har ingen kontakt med den spanska regeringen. Om de inte erkänner den är det ett politiskt problem, säger han enligt El Pais.

Han vädjar nu till EU att hjälpa till som medlare mellan parterna. Samtidigt kräver den katalanske presidenten att Spanien drar tillbaka de polismän som skickats till regionen från andra delar av landet.

– Flytta all spansk polis från vårt land, säger han.

Under natten firade invånarna segern på Barcelonas gator och torg.

Tidigt på morgonen meddelade Carlos Puigdemont att den katalanska regeringen räknar med utropa ett självständigt Katalonien inom några dagar. De har suttit i intensiva möten under måndagsförmiddagen för att diskutera detaljer i frågan.

EU stöder Spanien

Den spanska regeringen anser däremot att folkomröstningen är illegal och ett stort antal poliser från hela Spanien var på plats under söndagen för att försöka hindra människor från att rösta. 

När resultatet i folkomröstningen stod klart meddelade Spaniens justitieminister Rafael Catala på måndagen att Madrid kommer att göra "allt inom lagens gränser" för att stoppa Kataloniens självsändighet, skriver AFP.

Samtidigt går EU-kommissionen på regeringens linje och ogiltigförklarar omröstningen, uppger Margaritis Schinas, talesperson för EU för El País.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy var under gårdagen mycket kritisk och hävdade att folkomröstningen var ogiltig. Samtidigt tackade han polisen för att de "fullgjort sitt uppdrag".

– De agerade med beslutsamhet och allvar. Omröstningen var en attack på våra lagar och de som är ansvariga för den här situationen är de som har brutit mot reglerna, säger Mariano Rajoy i ett direktsänt tv-tal.

Tumult mellan kravallpolis och katalaner i Barcelona

Mariano Rajoy uttalande om polisen möttes med höga burop i Katalonien.

Där har många invånare blivit offer för polisvåld i sammandrabbningar fortsatt på flera ställen i Barcelona under söndagen efter att kravallpolis bland annat skjutit med gummikulor mot väljare, hoppat på civila invånare och dragit bort dem med våld. 

En av dem som utsatts är Marta Torrecillas. 

Hon säger till tidningen La Vanguardia  att hon skyddade äldre människor och att polisen slog barn och äldre. 

– De drog mig baklänges nerför trapporna. De sparkade på mig och bröt mina fingrar. Mitt i trappan med kläderna halvt av tog de mig på brösten och skrattade medan alla såg på, berättar hon. 

Hittills har 844 personer skadats, varav tre allvarligt, uppger tidningen El Pais och hänvisar till räddningstjänsten.

Spanska inrikesdepartementet uppger även att elva poliser har skadats efter att de fått stenar kastade på sig, samt att sex personer gripits i samband med våldsamheterna.

"Vi vill bara uttrycka vår åsikt"

Det grova våldet från myndigheternas sida mot civilbefolkningen upprör och Barcelonas borgmästare Ada Colau fördömer polisens agerande:

"Polisaktiviteten mot fredliga invånare måste upphöra. I dag, i Katalonien och i landet, måste vi kräva det" skriver hon på Twitter.

https://twitter.com/adacolau/status/914501220882108418

Läkaren Helena Ayuso bor i Barcelona men har både spanskt och svenskt medborgarskap. Hon berättar om de fruktansvärda scener som utspelat sig på flera håll i staden under söndagen.

– Det har varit jättehemskt här i dag. Vi vill bara få uttrycka vår åsikt, men de bryr sig inte om oss. Jag hoppas att hela Europa ser vad som sker och säger till den spanska regeringen, säger hon.

Helena Ayuso försökte rösta tidigt på morgonen, men eftersom myndigheterna stängt ner de internetbaserade system som behövs vid flera vallokaler var det omöjligt att avlägga några röster. Senare köade hon vid en annan lokal och lyckades rösta efter två timmar.

 

Monica förfärad över våldsamheterna i Spanien

Men alla polismän har inte agerat våldsamt. Den katalanska polisstyrkan Mossos anklagas nu för att ha varit overksam under söndagen och sex katalanska domare har nu öppnat en utredning som ska ta ställning till Mossos agerande, rapporterar El Pais.

 

LÄS MER: Klubbens protest inför mötet med Barcelona 

 

Monica Moreno Humet, som bor i Katalonien, har varit och röstat i en vallokal som där stämningen var lugn. Men hon förfäras över våldsamheterna i Barcelona och ifrågasätter att EU inte bidrar för att lösa situationen.

– Det handlar inte längre om självständigheten, det handlar om demokrati, säger Monica Moreno Humet.

Bild från tidigare i dag då Monica Moreno Humet röstade. Foto: PRIVAT

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om folkomröstningen i Katalonien  

Oavsett vad utgången i folkomröstningen blir tror inte Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, att det kommer påverka Sverige nämnvärt.

– Det här är en intern spansk angelägenhet. Vi har inte mycket handel med Spanien och euron eller valutamarknaden kommer inte påverkas av detta, säger han.