Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spaniens besked: Tar över styret i Katalonien

Sedan folkomröstningen för ett självständigt Katalonien den 1 oktober har regionen befunnit sig i ovisshet. Foto: QUIQUE GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Både EU och den spanska regeringen fortsätter pressa Cales Puigdemont, Kataloniens president, att ta avstånd från självständighetsomröstningen. Foto: ANDREU DALMAU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Katalanske regionledaren Carles Puidgemont hotar med att rösta igenom formell självständighet.

Spanska regeringen går därför vidare med artikel 155 – som innebär att regeringen i Madrid tar kontroll över den halvautonoma regionen.

Spanien kommer att börja upphäva Kataloniens självstyre på lördag, rapporterar BBC

 

Fram till klockan 10 på torsdagen hade Katalonien på sig att utropa självständighet, enligt Spaniens regering. 

I ett brev som skickats till premiärminister Mariano Rajoy framgår att Puidgemont inte kommer med något besked, rapporterar Reuters. 

I ett brev till premiärministern skriver Carles Puigdemont att det katalanska regionparlamentet kan komma att rösta igenom en formell självständighetsförklaring om centralregeringen inte går med på samtal, rapporterar Reuters, enligt TT.

Därför väljer nu Spaniens regering att gå vidare med artikel 155 i spanska grundlagen – som innebär att regeringen tar kontroll över den halvautonoma regionen, uppger källor för AFP. 

De skulle därmed upplösa det självstyre som Katalonien har i dag. 

Tvetydig självständighetsförklaring

Sedan folkomröstningen för ett självständigt Katalonien den 1 oktober har regionen befunnit sig i ovisshet. Det utlovade segertalet blev en tvetydig uppmaning till dialog från regionpresident Carles Puidgemont. 

– De följande veckorna kommer vi att ha en dialog, sa Puigdemont i talet, och ropade till många katalaners besvikelse inte ut någon tydlig självständighet.

Folkomröstningen är däremot olaglig enligt spansk lag, och Madrid-regeringen gav ledaren fram till klockan 10 på torsdagen att komma med ett tydligt besked.

 

LÄS MER: Katalonien hotar att utropa självständighet

Tusentals demonstranter samlades i Katalonien i veckan. Foto: ALBERTO ESTEVEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Alternativen för regionledaren var dock inte många. Blev svaret ja till självständighet skulle de ge Puigdemont ytterligare tre dagar att ändra sig på.

Men katalanska ledare sa under torsdagen att regionparlamentet skulle rösta om självständighet och Spanien fortsatte med sitt förtryck.

Spanien tillämpar artikel 155

Ändrar han sig inte – och försöker driva genom självständigheten – kommer regeringen att tillämpa artikel 155 i den spanska grundlagen. Lagen innebär att regeringen i Madrid tar kontroll över den halvautonoma regionen.

– Jag ber Puigdemont att agera med omsorg, och att sätta alla medborgares intressen främst, sa premiärminister Rajoy i parlamentet i veckan.

Efter Puigdemonts hotbrev om att driva genom självständigheten meddelar nu Rajoy att han ska hålla ett möte på lördag för att inleda processen för att ta makten över Katalonien, rapporterar AP.

 

LÄS ÄVEN: Stora protester i Barcelona efter fängslandet av ledarna 

 

Både EU och den spanska regeringen fortsätter pressa Carles Puidgemont att ta avstånd från självständighetsomröstningen.

Den 17 oktober protesterade tusentals människor mot att de katalanska ledarna fängslades. Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Resultatet visade att 9 av 10 var för självständighet, men valdeltagandet var lågt. Dessutom hade Spanien satt in polis för att hindra folk från att rösta.

I tumultet som uppstod mellan kravallpolis och väljare skadades omrking 800 personer.