Spanien panikbromsar för att stoppa smittan

Den planerade halloweenfesten i Göteborg, Chalmers, har väckt kritik. Nu svarar statsepidemiologen.
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez.
Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Utegångsförbud införs mellan klockan 23 och 06.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Spanien inför ett nödläge – igen, rapporterar spanska medier.

Bland annat införs nu ett nattligt utegångsförbud. 

Beskedet kommer sju månader efter att landets öppnats upp från sin första nedstängning. Efter en förhållandevis lugn smittspridning under sommaren har spridningen i samhället nu exploderat. 

Därför vidtas nu ytterligare åtgärder.

Från 23 till 06 införs ett utegångsförbud. Andra tider på dygnet förbuds också allmänna sammankomster, enligt den spanska tidning El País. Regioner får även möjlighet att begränsa in- och utpassering till det specifika området. 

Däremot stängs inte landets gränser.

– Hela Europa har tagit och kommer att vidta åtgärder för att begränsa rörligheten. Situationen vi lever i är extrem, sa Spaniens premiärminister Pedro Sánchez i samband med att beslutet meddelades. 

Ingen lockdown

Nödläget är inte lika allvarligt som i mars – när landets stängdes helt för att stoppa spridningen av covid-19. Spanska medier beskriver det som en ”lättare variant”.

Till en början pågår nödläget i 15 dagar, men det finns möjlighet att efter det förlänga det med sex månader – om regeringen godkänner det. 

Enligt premiärministern finns inga intentioner på att återvända till den fulla lockdown som infördes i våras. 

Spanien blev tidigare i veckan första landet i Europa att nå över en miljon smittade. De senaste veckorna har man sett en klar ökning av antalet fall.

Sydkorea har nått högsta antal nya fall under oktober månad.
Så ska du tänka inför höstlovsresan: ”Inte riskfritt någonstans”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.