Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spanien söker
enormt nödlån

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.

Spanien ansöker om ett gigantiskt nödlån för att stötta sin krisande banksektor.

Enligt uppgifter kan lånet bli så högt som svindlande 900 miljarder kronor eller 10 procent av Spaniens bnp.

– Stödet kommer att riktas endast till den finansiella sektorn, sa Spaniens finansminister Luis de Guindos på en presskonferens enligt TT.

Krisen i de spanska bankerna

Andelen problemlån i de spanska bankerna har den senaste tiden rusat uppåt till de högsta nivåerna på 18 år. Internationella valutafonden IMF beräknar att bankerna behöver minst 357 miljarder kronor i nytt kapital. Men enligt den internationella bankföreningen IIF kan det behövas totalt 678 miljarder kronor för att täcka upp alla förluster, som beräknas kunna hamna på svindlande 2 321 miljarder kronor.

Bankkrisen är en direkt följd av hushållens problem i Spaniens djupa ekonomiska kris, med en arbetslöshet på över 24 procent. (TT-Reuters)

Skuldkrisen i eurozonen

Tre länder i eurozonen har tidigare slagits ut från kapitalmarknaden och tvingats be om nödlån – Grekland, Portugal och Irland, på grund av ohanterliga skuldberg och svårbemästrade budgetunderskott. Även Italien dras med liknande problem och i någon mån också Frankrike.

ECB har lånat ut nära 9 000 miljarder kronor till banker i billiga likviditetslån. (TT-Reuters)

Beskedet om Spaniens nödlån kom efter att eurozonens finansministrar möts i en telefonkonferens på lördagen.

På en presskonferens i Madrid sa Spaniens finansminister Luis de Guindos att stödet är tillräckligt för att hjälpa de nödställda spanska bankerna och underströk att inte samtliga banker är i behov av stöd.

Euroländerna är beredda att stötta Spanien med så mycket som 900 miljarder kronor, men den slutgiltiga summan har inte bestämts än.

"Bra steg framåt"

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, ser positivt på beskedet - även om han själv gärna sett ett större belopp.

– 900 miljarder kronor är ett stort steg. Jag är inte helt säker på att det kommer att räcka. Men det är ett bra steg framåt, säger han.

900 miljarder kronor är ungefär 10 procent av Spaniens bnp. Trots den ofantliga summan är beloppet, som del av bnp, lägre än nödlån som andra krisande euroländer fått.

Enligt Robert Bergqvist uppgick lånen till Portugal och Irland till nära 50 procent av deras bnp.

Spaniens banker drabbades hårt när landets fastighetsmarknad kollapsade under finanskrisen. Samtidigt har landet länge levt på lånade pengar.

– Om man jämför med Grekland kan man säga att likheterna är att båda länderna har haft en ekonomi och tillväxt som varit driven av lånade pengar och båda länderna har haft bankproblem. Men i Spanien verkar politikerna ha en insikt i vilka problem de har till skillnad från i Grekland, säger Robert Bergqvist.

"Tar tag i problemen"

Bergqvist säger att förhoppningen är att Spaniens nödlån ska förhindra en dominoeffekt i eurokrisen.

– Det här är ett sätt att visa att man är proaktiv och tar tag i problemen, säger han.

Innan eurozonens finansministrars möte talade statsminister Fredrik Reinfeldt om att han trodde att Spanien kommer att söka nödlån och nämnde i Ekots lördagsintervju siffran 714 miljarder kronor:

– I realiteten talar vi om en av de största finansiella räddningsaktionerna som världen har sett, sa han då.

Enligt Fredrik Reinfeldt har spanska politiker haft en återkommande tendens att hävda att det inte finns några problem. Han är inte övertygad om att en bankunion med gemensam insättningsgaranti är lösningen i den akuta krisen.

– Jag skulle inte vilja ha det för Europa i det här läget därför att det liknar mycket förslaget om euroobligationer, det vill säga helt plötsligt ska man börja betrakta skulder som gemensamma fast de har byggts upp på högst olika sätt, sade han på lördagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!