Foto: Lefteris Pitarakis
 Foto: Lefteris Pitarakis

Spanien planerar burkaförbud

Publicerad
Spaniens regering planerar att förbjuda bärandet av islamisk burka på offentlig plats. Förbudet ingår i ett lagförslag om religionsfrihet, säger justitieministern.
- Vi tror att det finns saker som burka som är svåra att förena med mänsklig värdighet och som särskilt vållar problem med att identifiera en person på offentliga platser, sade den spanske justitieministern Francisco Caamano på tisdagen.
Den socialistiska regeringen meddelade för två år sedan att den förberedde en "religionsfrihetslag" som skulle trygga respekten för religiös pluralism i det övervägande romersk-katolska landet.

Försvårar indentifikation

Lagen kommer enligt tidningen El Pais också att bland annat förbjuda krucifix i skolorna.
Caamano sade att lagen "av säkerhetsskäl" också måste stadga åtgärder mot "symboler som försvårar indentifikationen på offentliga platser".
I måndags meddelade Barcelonas borgmästare Jordi Hereu att hans stad, Spaniens näst största, beslutat förbjuda ansiktsdöljande islamiska slöjor i offentliga byggnader. Två mindre städer i regionen Katalonien har redan infört sådana förbud och fler spanska städer står i begrepp att följa efter.

Många från Pakistan

Invandringen till Spanien från muslimska länder har ökat kraftigt sedan 1990-talet. I synnerhet Katalonien har ett stort antal invandrare från Pakistan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag