Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spanien öppnar för turister i juli

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.Foto: LA MONCLOA HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Protester mot Pedro Sánchez i Madrid.Foto: ALBERTO SIBAJA/PASCIFIC PRESS/SHUTTERST / ALBERTO SIBAJA/PASCIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTER
Barcelona.Foto: ZARCO/SIPA/SHUTTERSTOCK / ZARCO/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Här är nya beskedet från Spanien:

I juli välkomnas turister in i landet igen.

Och den 8 juni återupptas La Liga. 

Beskedet att turister får återvända till Spanien från och mer juli kom under lördagen, från landets premiärminister, Pedro Sánchez.

Han meddelade under ett tal till nationen att Spanien nu är redo att ytterligare lätta på restriktionerna.

Detta efter att Spaniens R-tal – som anger hur många personer varje smittad person själv smittar – minskat till 0,2.

– Spanien har gjort vad man borde, och nu öppnar nya horisonter för alla, säger Pedro Sanchez.

Turister välkomna – under säkra förhållanden

En viktig del i den spanska ekonomins återhämtning är hotell och turism-industrin, säger Sanchez.

– Dessa sektorer har en fundamental roll i att skapa anställningsmöjligheter, säger han.

Under talet utlovade han att utländska turister välkomnas in i Spanien igen från och med juli, under ”säkra förhållanden”.

– Vi kommer att garantera att turister inte kommer att utgöra några risker, och de kommer inte att ta hit några risker till oss, säger Pedro Sanchez.

– Spaniens turism kommer från nu att präglas av två saker: hållbarhet för miljön, och att kunna säkra hälsan.

Sveriges utrikesdepartement avråder från alla icke nödvändiga utlandsresor till och med den 15 juli 2020, varefter ett nytt beslut kommer att tas – och möjligen leda till förlängning. 

Sedan den 17 mars gäller även ett inreseförbud för alla icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Beskedet välkomnas av svenska charterbolag

Det spanska beskedet är emotsett av de stora svenska charterbolagen. Så snart UD:s reseavrådan upphör den 15 juli är de beredda att återuppta resandet till Spanien, skriver TT.

UD avråder från ”icke nödvändiga resor till alla länder” till och med den 15 juli. Avrådan kan komma att förlängas eller förkortas beroende på hur läget utvecklas, enligt utrikesminister Ann Linde (S).

Charterbolagen Apollo, Tui och Ving säger alla att de i första hand inrättar sig efter UD:s och andra myndigheters riktlinjer.

Ving planerar för ett scenario där de kan komma i gång i mitten av juli. Researrangören Tui avser också att återuppta verksamheten vid samma tidpunkt.

– Vi har vidtagit åtgärder för alla delar av resan. För hotellen finns ett tiopunktsprogram med nya rutiner för att säkerställa säkerhet och hygien, till exempel färre gäster på restaurangerna, reducerade bufféer och utbildning av personal, säger Sandra Englund, presskontakt på Tui, till TT.

Under coronakrisen anklagas Brasiliens president för att använda olagliga metoder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.