Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spanien ogiltigförklarar katalansk självständighet

Kataloniens regionregering avsattes och det katalanska parlamentet upplöstes i slutet av oktober.Foto: LARS PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.Foto: BALLESTEROS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Spaniens författningsdomstol har ogiltigförklarat den katalanska självständighetsdeklarationen. 

Det uppger en talesperson för domstolen, enligt AFP

Den katalanske expresidenten Carles Puigdemont drev igenom en folkomröstning om självständighet i Katalonien den 1 oktober. 

9 av 10 röstade för självständighet, där drygt 42 procent av Kataloniens invånare deltog. Omröstningen var dock olaglig enligt spansk lag och polis från Madrid skickades till regionen för att hindra folk från att rösta. 

Nu har omröstningen ogiltigförklarats av Spaniens författningsdomstol.

Kataloniens regionregering avsattes

Kataloniens regionregering avsattes och det katalanska parlamentet upplöstes i slutet av oktober. 

Han betonade dock att syftet inte är att upphäva den autonoma regionens självstyre och ett nyval i Katalonien ska hållas den 21 december.

De anklagas av Spanien

Spanien anklagar Puigdemont och fyra andra katalanska ex-ministrar för uppror, uppvigling och missbruk av allmänna medel efter att ha drivit igenom folkomröstningen. De lämnade Spanien för Belgien i slutet på oktober. 

Efter att den spanska riksåklagaren utfärdat en internationell arresteringsorder överlämnade de fem politikerna sig till den belgiska polisen i helgen, men släpptes igen. De får dock inte lämna Belgien utan klartecken från domstol och ska infinna sig i rätten den 17 november.

Puigdemont beskyller EU för att stödja den spanske premiärministerns ”kupp”, rapporterar AFP.