Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spanien kan få hård lag om abort

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nu kan det bli hårdare regler för abort i Spanien - regeringen har enats om ett nytt lagförslag där kvinnan endast får göra abort om hon blivit våldtagen eller om hennes liv är i fara.

Enligt oppositionen riskerar Spanien nu att gå mot "en obegriplig förminskning av kvinnors frihet", skriver AFP.

I nuläget är det helt lagligt för kvinnor i Spanien att göra abort utan begränsningar till graviditetsvecka 14. Om allvarliga deformationer upptäckts hos fostret har man även tillåtit abort upp till vecka 22.

Men nu riskerar den gamla lagen, som drevs igenom av den socialdemokratiska regeringen år 2010, att rivas upp efter att regeringen godkänt ett nytt lagförslag med en lag som tillåter abort endast när kvinnan har våldtagits eller om det finns ett hot mot moderns hälsa, det meddelade justitieminister Alberto Ruiz-Gallardon under en presskonferens i dag, skriver AFP.

Motdemonstranter protesterar

Samtidigt har det varit demonstrationer utanför regeringskansliet i Madrid. Grupper som försvarar rätten till fri abort har varnat för att Spanien riskerar att gå tillbaka till 1980-talet då kvinnor reste utomlands för att avsluta oönskade graviditeter, skriver TT.

Justitieminister Alberto Ruiz-Gallardon påpekade dock att något sådant inte kommer att ske och garanterade "försvar både för att skydda livet på de ofödda och för att skydda kvinnors rättigheter".

Elena Valenciano, biträdande ledare hos oppositionspartiet Socialist Workers Party, menar att de som försvarar rätten till abort måste "mobilisera samhället mot vad som kommer att bli en obegriplig förminskning av kvinnors frihet".

Lagförslaget tros gå igenom i det spanska parlamentet där den konservativa regeringen har en stark majoritet, enligt AFP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.