Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spanar efter terrorister – vid svenska gränsen

Här spanar norska polisen efter terrorister vid svenska gränsen.
Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet

På gränsen till Sverige spanar nu norska polisen efter terrorister.

Beväpnade styrkor står vid Svinesundsbron, norr om Strömstad.

Efter det bekräftade terrorhotet mot Norge har nu omfattande åtgärder vidtagits av norska säkerhetspolisen.

I dag har bland annat Slottet och Stortinget i Oslo slagit igen. Situationen är mycket allvarlig säger säkerhetspolisens chef Benedicte Bjørnland, skriver tidningen Dagbladet.

Gränskontrollen mot Sverige har bemannats ytterligare under dagen. Vid Svinesundsbron, norr om Strömstad, står just nu beväpnade styrkor och spanar efter misstänkta bilar.

Svinesund är gränshandelns mecka mellan Sverige och Norge. Hit kommer dagligen tusentals norrmän och shoppar loss till en betydligt billigare penning än i hemlandet.

Svinesund är också den främsta genomfartsleden till Norge med bil, därav den höjda beredskapen.

Norska försvarsmakten redo att gripa in

Insatsledaren Arne Knoff Næss berättar för norska tidningen Dagbladet att de beväpnade styrkorna spanar efter att misstänka terrorister.

– Det är av förebyggande syfte vi står här. Beredskapen har ökat i polisdistriktet men vi ökar också våra insatser på vanliga funktioner, säger han.

Det norska försvaret är redo att bistå polisen om det krävs. Försvaret har också skärpt responstider för sina helikoptrar på flera flygplatser, enligt Eystein Kvarving som pratat med norska Dagbladet.

På den svenska sidan gränsen har Värmlandspolisen informerats om läget av norsk polis. Man vidtar inte några direkta åtgärder till följd av beskedet.

– Just nu innebär det inte så mycket mer än att vi följer utvecklingen och har kontakt med norsk polis. Det kan ändras snabbt om vi skulle få in en förfrågan från norsk polis om att de behöver vår hjälp, sa Tommy Lindh, polisinspektör vid Värmlandspolisen till Expressen.se tidigare idag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.