Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spanade i hemlighet

CHEF FÖR STASI. Erich Mielke, född 28 december 1907 i Berlin, död 21 maj 2000 i Berlin, var minister för statssäkerhet och därmed chef för den östtyska säkerhetspolisen Stasi mellan 1957 och 1989. Han fick underrättelserapporterna om Amir Heidari på sitt bord i oktober 1986.
Foto: AP

Han var lik polisens fantombild av mördaren. 

Han hade anledning att hata Olof Palme. 

En kopia av hans pass visar att han flög till Stockholm den 28 februari 1986 - morddagen. 

Den östtyska säkerhetstjänsten Stasi kände vittringen av Olof Palmes mördare. 

- Ett operativt betydelsefullt utpekande, skriver Stasi-generalen Gerhard Neiber i tidigare hemliga dokument.

Bara timmar efter att statsminister Olof Palme skjutits till döds i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan i centrala Stockholm bildade Stasi – Ministeriet för statssäkerhet – en egen Palmegrupp i högkvarteret i Berlin.

 Gruppen lydde under Avdelning XXII, med ansvar för terroristbekämpning.

 Hittills okända dokument som Expressen fått tillgång till visar att Stasi efter åtta månaders utredningsarbete hade skalat bort alla spår utom ett – och att man ansåg sig ha hittat en misstänkt mördare.

 Den 15 oktober 1986 rapporterar överste Günter Jäckel till Stasigeneralen Gerhard Neiber om resultatet av spaningarna.

 General Neiber sänder omedelbart informationen vidare till Erich Mielke, minister för statssäkerhet och högste Stasi-chef.

 Brevet är markerat ”Hemligt” och ”Personligt” och riktat till ”Kamrat minister”.

Betydelsefullt utpekande

 Stasi-generalen skriver att han vill överlämna ”en underrättelse om ett operativt betydelsefullt utpekande av en person, hämtat ur de inledda åtgärderna för att reda ut möjliga DDR-kopplingar till mordet på Olof PALME”.

 Den man som Stasi pekar ut som den misstänkte mördaren är flyktingsmugglaren Amir Heidari.

 Bland dokumenten i Stasis arkiv finns kopior på det pass som Amir Heidari använde på 1980-talet, med stämplar som visar att han landade på Stockholm Arlanda den 28 februari 1986, timmar innan Olof Palme skjuts på öppen gata i Stockholm.

 Av stämplarna i passet framgår också att han lämnade Sverige och flög till Östtyskland från Köpenhamn den 3 mars, tre dagar efter Palmemordet.

 I rapporten finns en kartläggning av Amir Heidaris bakgrund, hans pass, resor, bil, bostad i Sverige, hans förhållande till Olof Palme och hans påstådda koppling till Front Iranischer Nationalisten i Västberlin.

 General Neiber konstaterar att utpekandet stöder ett av de spår Stasis utredare arbetat med ända sedan några dagar efter mordet, ”att gärningsmannen skulle kunna vara asylsökande, människosmugglare eller transportör, som motverkats av de svenska åtgärderna för att förhindra asylsökandes inresa i Sverige”.

Palme satte hårdare tryck

 Under sensommaren och hösten 1985 hade den svenska regeringen under statsminister Olof Palme satt allt hårdare tryck – både offentligt och genom hemliga kanaler – på den östtyska regeringen.

 Målet var att stoppa den omfattande flyktingströmmen som östtyska myndigheter lät gå genom östtyskt territorium till Sverige, med båt från Sassnitz till Trelleborg och med flyg från Schönefeld.

 Under hösten 1985 hade den östtyska regeringen vikt sig för trycket och strypt flyktingströmmen genom noggrannare kontroller på tysk sida.

 Enligt Stasis utredare var detta ett tänkbart motiv för Amir Heidari att döda Palme.

 ”Avbrottet i den ström av asylsökande, i vars organisation denna person varit delaktig, skulle kunna ha hämmat möjligheter för dennes personliga vinning”, skriver Stasi-generalen.

”Överväger utredning”

 General Neiber fortsätter i det tidigare hemliga Stasidokumentet:

 ”Det finns god grund att anta att den utpekade personen hyser ett djupt grundat motstånd mot den svenska regeringens Khomeini-vänliga politik, särskilt då Olof Palmes roll som medlare och på grund av den utpekades tillhörighet till ”Iranska nationalisters front” och deras uppblandning med före detta SAVAK-agenter, kan man räkna med kopplingar till både USA:s och BRD:s (Västtysklands) underrättelsetjänster”.

 Savak var den störtade iranske shahen Mohammad Reza Pahlavis säkerhetspolis, känd för sin brutalitet och täta relation med amerikanska CIA.

 Stasi-generalen Neiber avslutar brevet till minister Erich Mielke med att informera om att man nu överväger ytterligare utredning av ”det operativt betydelsefulla utpekandet”.

Utnyttja politiskt

 Stasis utredare föreslår också att man ska undersöka om det går att utnyttja informationen om den misstänkte Palmemördaren politiskt.

FAKTA

Stasi genomför egna provskjutningar


* Uppdraget till Stasis Palmegrupp var att utreda alla möjliga DDR-kopplingar till mordet.
Den 19 mars gjorde Stasis Palmegrupp en större sammanfattning av spaningsläget.
* Stasis utredare listade i dokumentet 12 misstänkta personer och organisationer, baserat på information från svensk och utländsk polis och på Stasis avdelning XXII:s egna källor, bland annat agenter placerade i Sverige.
* Bland de misstänkta finns utländska säkerhetstjänster, högerextremister, Röda Arméfraktionen RAF, PLO:s 17e kontor, Abu Nidalgruppen och kurdspåret. Samtliga dessa spår skrivs av.
* Stasi genomför också tidigt egna provskjutningar. Stasi kommer till samma slutsats som den svenska polisen – att mordvapnet sannolikt var en Smith & Wesson-revolver.
* Mer detaljer om Stasis inledande arbete i spaningen efter Olof Palmes mördare finns i journalisten Björn Cederbergs bok ”Kamrat Spion”, som nyligen gavs ut på Mormor förlag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.