Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spam blir e-postens död

Internets gissel, oönskad post i form av spam, är på väg att ta över e-postvärlden.
Med dagens utvecklingstakt kan 99 procent av all e-post vara skräppost om några år.
Enligt samarbetsorganisationen Messaging Anti-Abuse Working Group är cirka 80 procent av all e-post som sänds i dag spam. Fortsätter utvecklingen i dagens takt räknar organisationen med att den siffran kommer att uppgå till 99 procent om några år.
- Om inget drastiskt görs kan mycket väl e-postens dagar vara räknade, säger Kaja Narum, Sverigechef för it-säkerhetsföretaget Trend Micro.
Sedan 2004 är det förbjudet att skicka massutskickade e-brev till dem som inte bett om det, men ändå har ingen i Sverige ställts till svars för brottet.

Verkar utomlands

Sedan anti-spamlagen kom har Konsumentverket tagit emot mängder av anmälningar. I våras var man uppe i över 70 000 anmälningar.
Upphovsmakarna bakom mejlen finns nästan uteslutande i utlandet och berörs inte av svensk lag. Enligt den brittiska organisationen Spamhaus handlar det om en liten grupp på 200 personer som ligger bakom 80 procent av all skräppost i världen.
I slutet av maj greps amerikanen Robert Soloway, även kallad spamkungen, misstänkt för identitetsstöld, penningtvätt och bedrägeri. Vid rättegångar i USA har "spamare" dömts till nio års fängelse och motsvarande 70 miljoner kronor i böter.

Dom i Norge

Vid en av få domar i Norden dömdes en norrman i oktober förra året till 5 000 kronor i böter för att ha skickat ut 1,4 miljoner brev till 650 000 e-postadresser.
Trots domar och förbud fortsätter spam att svämma över e-postkatalogerna. Bara hanteringen kostar stora pengar. För att nu inte tala om de skador spam med inbyggda virus eller bedrägeriförsök av olika slag ställer till.
- Det bästa vi kan göra är att lyfta problemet och se till att inblandade aktörer gör sitt för att rensa, så att vi kan vända trenden och få mängden spam att minska, säger Kaja Narum.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!