Spam blir e-postens död

Publicerad
Uppdaterad
Internets gissel, oönskad post i form av spam, är på väg att ta över e-postvärlden.
Med dagens utvecklingstakt kan 99 procent av all e-post vara skräppost om några år.
Enligt samarbetsorganisationen Messaging Anti-Abuse Working Group är cirka 80 procent av all e-post som sänds i dag spam. Fortsätter utvecklingen i dagens takt räknar organisationen med att den siffran kommer att uppgå till 99 procent om några år.
- Om inget drastiskt görs kan mycket väl e-postens dagar vara räknade, säger Kaja Narum, Sverigechef för it-säkerhetsföretaget Trend Micro.
Sedan 2004 är det förbjudet att skicka massutskickade e-brev till dem som inte bett om det, men ändå har ingen i Sverige ställts till svars för brottet.

Verkar utomlands

Sedan anti-spamlagen kom har Konsumentverket tagit emot mängder av anmälningar. I våras var man uppe i över 70 000 anmälningar.
Upphovsmakarna bakom mejlen finns nästan uteslutande i utlandet och berörs inte av svensk lag. Enligt den brittiska organisationen Spamhaus handlar det om en liten grupp på 200 personer som ligger bakom 80 procent av all skräppost i världen.
I slutet av maj greps amerikanen Robert Soloway, även kallad spamkungen, misstänkt för identitetsstöld, penningtvätt och bedrägeri. Vid rättegångar i USA har "spamare" dömts till nio års fängelse och motsvarande 70 miljoner kronor i böter.

Dom i Norge

Vid en av få domar i Norden dömdes en norrman i oktober förra året till 5 000 kronor i böter för att ha skickat ut 1,4 miljoner brev till 650 000 e-postadresser.
Trots domar och förbud fortsätter spam att svämma över e-postkatalogerna. Bara hanteringen kostar stora pengar. För att nu inte tala om de skador spam med inbyggda virus eller bedrägeriförsök av olika slag ställer till.
- Det bästa vi kan göra är att lyfta problemet och se till att inblandade aktörer gör sitt för att rensa, så att vi kan vända trenden och få mängden spam att minska, säger Kaja Narum.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag