Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SpaceX-raket uppskjuten – Elon Musk är nu historisk

Två Nasa-astronauter på väg till internationella rymdstationen ISS med första privatägda raketen.
Astronauterna ombord: Befälhavaren Douglas Hurley och Robert Behnken.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
SpaceX:s raket Falcon 9 med rymdkapseln Crew Dagon ombord när den rullades ut till plattform 39 på Kennedy Space Center.
Foto: NASA/BILL INGALLS / (NASA/BILL INGALLS)
President Donald Trump följde uppskjutet på plats på Kennedy Space Center.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Elon Musk är nu historisk.
Foto: JOHN RAOUX / AP TT NYHETSBYRÅN

Klockan 21:22 på lördagen, svensk tid, blev Elon Musk historisk. 

Då blev hans bolag SpaceX det första privata bolaget att skjuta upp två Nasa-astronauter i en raket till den internationella rymdstationen ISS.

Uppskjutningen skulle ha skett redan på onsdagen, men med bara en kvart till start fick den ställas in för dagen på grund av dåligt väder. 

På lördagskvällen var det dags för ett nytt försök. Vädret såg inte helt lovande ut även denna gång, men allt eftersom timmarna gick skingrades oron för vädret. 

Exakt på sekunden, 21:22 svensk tid, lyfte raketen Falcon 9 från plattform 39A på Kennedy Space Center. I kapseln sitter astronauterna Douglas Hurley och Robert Behnken.

De första cirka 12 minuterna under resan är alltid kritiska – det är först efter det som raketer når jordens omloppsbana, men 21.35 bekräftades att raketen är på väg mot ISS.

Uppskjutningen historisk

Uppskjutningen är av betydelse av två skäl: dels är det första gången som Nasa skickar upp astronauter i samarbete med ett privat bolag – SpaceX, som skapats av Tesla-grundaren Elon Musk. Dels är det också första gången på nio år som Nasa skjuter upp astronauter. 

2011 pensionerades de amerikanska rymdfärjorna som tidigare hade använts och sedan dess har Ryssland hanterat de bemannade uppskjutningarna från Kazakstan. 


21.22 sköts kapseln med astronauterna upp med raketen Falcon 9.
Foto: CHRIS O'MEARA / AP TT NYHETSBYRÅN
Astronauterna fick så klart åka Tesla till kapseln på Kennedy Space Center på lördagen.
Foto: BILL INGALLS / NASA HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Resan till ISS tar 19 timmar

Astronauterna sköts upp i en Dragon-kapsel med hjälp av en Falcon 9-raket, och redan efter två minuter föll det första steget från raketen, enligt plan, ner från den. Steget landade sedan på ett drönarstyrt skepp i Atlanten. Steget är återanvändningsbart – för första gången någonsin vid en uppskjutning.

Resan till ISS är 19 timmar lång. Väl på plats kommer de att hälsas välkomna av de två ryska kosmonauterna och den amerikanska astronauten som befinner sig där.

Svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir, som var med under en resa till ISS nyligen och landade på jorden igen i april, säger i en intervju med CNN efter det lyckade uppskjutet: 

– Vi kommer fortfarande att ha rymdresor under internationella samarbeten, det kommer fortfarande vara en viktig del framöver, men det är goda nyheter att vi har flera farkoster som kan ta människor till rymden. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.