Sovjetisk ubåt hittad av Försvarsmakten

Ryska ubåtar lämnade sina hemmabaser för att åka ut på Östersjön hösten 1941. 

Flera återvände aldrig. 

Nu uppger försvarsmakten att en av dem har återfunnits sprängd, sydost om Öland. 

Mycket talar för att det är den sovjetiska ubåten S 6 som hittats.

Försvarsmakten skriver i ett pressmeddelande att vraket ligger i den tyska Wartburgmineringen på internationellt vatten men i svensk ekonomisk zon, sydost om Öland. 

- I ryska internetmedia framkom sommaren 2012 att svenska civila dykare rapporterade om ett ubåtsfynd sydost Öland, säger kommendörkapten Christian Allerman i pressmeddelandet. 

Under hösten har ubåtsräddningsfartyget Belos lokaliserat en krigsförlist sovjetisk ubåt från andra världskriget i området och tagit bilder på den.

En av luckorna på ubåten var fortfarande öppen, vilket tyder på att ubåten gått i ytläge rakt in i en minering och som ledde till att den sprängdes.

Hög förlustsiffra

Christian Allerman säger till Expressen.se att ett stort antal ryska ubåtar försvann under andra världskriget. 

- Exakt hur många kan jag inte säga, men det rör sig om en hög förlustsiffra. Och det här var en av de ubåtar vars position har varit okänd, säger han. 

Ett 40-tal ubåtar i s-klassen byggdes under 40-talet och försvarsmakten tror att det här vraket är ubåten S 6. 

- Vi är inte säkra givetvis, men mycket tyder på det. Ryssarna kommer sannolikt också att dyka på platsen, säger Christian Allerman. 

Minnesceremoni

Sverige har informerat ryska marinen om fyndet. Särskilt viktigt är det för efterlevande att ubåten har återfunnits. 

- Efterlevande i första andra och tredje generationen har varit oerhört angelägna och vill få ett avslut. Nu kommer den här platsen att betraktas som en gravplats och det kommer sannolikt att genomföras en minnesceremoni där, säger Christian Allerman och fortsätter:

 - 12 miljoner ryssar dog under andra världskriget och ryssarna är mycket för att hedra dem som har dött för fosterlandet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.