Souvenirerna som är turisternas favoriter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SMÅTT TILL RYSSAR. Hanna Engqvist från Skärgårdskatten säger att ryssar och japaner vill ha småsaker och italienarna bonader.
Foto: CHRISTIAN

Och alla vill ha dalahästar.

- Sverige är fantastiskt! säger amerikanerna Jane och Steve Dyer - och provar var sin blågul vikingahjälm.

Turisterna har invaderat Sverige. Expressen kollade läget i Gamla stan i Stockholm, och trots strålande sommarväder trängs folk bland blågula flaggor, röda hästar, träskor och Sverigetröjor.  Ja, det är väldigt populärt med souvenirer, konstaterar Hanna Engqvist som jobbar i turistshopen Skärgårdskatten på Västerlånggatan. Dalahästen går hem i alla väder, bland alla nationaliteter.

Svenska färger

 Medan älgprylarna är hetast bland tyskarna, enligt Hanna Engqvist.  Amerikanerna är faktiskt inte lika intresserade av älgar. De gillar mer T-shirtar och andra saker med Sverigetryck och svenska färger.  Spanjorerna är väldigt förtjusta i Pippi Långstrump, av nån anledning. Vi säljer mycket dockor och såna prylar till dem.

Kylskåpsmagneter Italienarna dras mer till pynt, som runda kulor med Sverigemålningar, bonader och liknande. Japaner och ryssar väljer däremot helst småsaker.  De köper mycket kylskåpsmagneter med Sverigemotiv på, säger Hanna Engqvist. Några hundra meter bort, på Drottninggatan, står Jane och Steve Dyer från USA och provar Sverigehattar.  Vi trivs så bra här! Vi har bland annat shoppat era röda hästar och kristall från, vad heter det nu... Orrefors. Det är så roligt att få med sig saker hem som minnen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.