Förre statsministern Fredrik Reinfeldt KU-anmäls för hanteringen av flyktingkrisen. Foto: Roger Askew/Rex ShutterstockFörre statsministern Fredrik Reinfeldt KU-anmäls för hanteringen av flyktingkrisen. Foto: Roger Askew/Rex Shutterstock

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt KU-anmäls för hanteringen av flyktingkrisen.

 Foto: Roger Askew/Rex Shutterstock
Moderaterna har KU-anmält statsminister Stefan Löfven för hanteringen av flyktingkrisen. Foto: Anna SvanbergModeraterna har KU-anmält statsminister Stefan Löfven för hanteringen av flyktingkrisen. Foto: Anna Svanberg

Moderaterna har KU-anmält statsminister Stefan Löfven för hanteringen av flyktingkrisen.

 Foto: Anna Svanberg

Sossarnas svar: KU-anmäler Reinfeldt

Publicerad

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för hanteringen av flyktingkrisen.

"Regeringen och framför allt statsministern har varit osynlig", skriver Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd.

Socialdemokraterna svarar med en motanmälan mot Reinfeldt för samma sak.

Moderaternas gruppledare i riksdagen Jessica Polfjärd säger att anmält statsministern för att KU bör granska om regeringen levt upp till kraven när det gäller hanteringen av samordning och beredskap under höstens flyktingkris.

Partiet vill att KU granskar vilka åtgärder som vidtogs.

"Regeringen och framför allt statsministern har varit osynlig och passiv under en av de största prövningarna i modern tid", skriver Jessica Polfjärd i ett mejl.

Vad hoppas du att det ska leda till?

"Jag vill med detta att KU granskar huruvida regeringens passivitet har fördröjt viktiga beslut och insatser under krisen".

Statsministern har på fredagen avböjt att kommentera anmälningen.

– Han har helt enkelt inte tid med det, säger Erik Nises, Stefan Löfvens pressekreterare.

S svarar med motanmälan

Moderaternas KU-anmälan har lett till att den socialdemokratiske riksdagsledamoten Hans Hoff KU-anmäler förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Han hänvisar till att Reinfeldt i sitt sommartal 2014 påtalade att det skett en kraftig ökning av antalet asylsökande 2013.

"Det är således väl känt att den förra regeringen inte vidtog tillräckliga åtgärder för att klara det kraftigt ökade asylmottagande som skedde under åren 2013 och 2014", skriver Hans Hoff (S) i sin anmälan.

"Jag utgår ifrån att KU kommer att göra en noggrann prövning av alla anmälningar. Det är den nuvarande regeringen som haft att hantera den pågående flyktingkrisen", skriver Jessica Polfjärd om Socialdemokraternas motanmälan.

Fredagen var den sista dagen för KU-anmälningar som behandlas under våren. I skrivande stund hade 44 anmälningar inkommit. Även Vänsterpartiet anmäler den förra regeringen, närmare bestämt Carl Bildt (M) och Karin Enström (M) för att inte ha informerat Utrikesnämnden om världlandsavtalet med Nato.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag