Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sös drar tillbaka varsel – vårdpersonal får stanna

Kommunal om varslet på Södersjukhuset.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Ingen vårdpersonal sägs upp på Södersjukhuset i Stockholm, skriver Dagens Nyheter. 

Sjukhuset backar från det tidigare varslet om att 75 vårdanställda skulle sägas upp. 

Sjukhuset vd, Mikael Runsiö, skriver i ett mejl till DN att man inte kommer att säga upp några läkare eller sköterskor. Däremot kan fortfarande en del administrativa tjänster försvinna. 

” Det ser inte ut att bli så omfattande som vi först trott. Däremot är det klart att inga läkare eller undersköterskor kommer sägas upp”, skriver Runsiö till DN. 

Sjukhuset måste spara in 300 miljoner under 2020 för att få budgeten i balans. Med anledning av sparkraven införde sjukhuset ett anställningsstopp och vikariestopp. I november förra året sa Mikael Runsiö att sjukhuset skulle varsla 100 tjänster, 25 administrativa, 50 undersköterskor och 25 läkare. Men nu är det alltså klart att vårdpersonalen klarar sig. 

Fackförbundet Kommunal säger till DN att man har meddelat sina medlemmar att de 50 undersköterskorna inte kommer att varslas. Och ordförande för Saco-rådet bekräftar för DN att inga läkare berörs av varslet. 

Expressen har tidigare rapporterat om kaoset på Södersjukhuset. I helgen som var tvingades sjukhuset att gå upp i stabsläge på grund av bristen på vårdplatser. 

–  Om det var sådant här kaos under en helg, hur ska vi klara en kris då?, sa sjuksköterskan Margarita Villalobos till Expressen. 

Irene Svenonius (M), Finansregionråd, skriver i ett mejl till Expressen att nyheten om att vårdpersonalen blir kvar är glädjande. 

”Jag välkomnar beskedet från Södersjukhuset om att inga vårdanställda behöver sägas upp. Detta visar att våra sjukhus kan klara av en svår men nödvändig förändring av vården. Det är ett väl utfört arbete av alla inblandade.”, skriver hon.


Läkaren om krisen på SÖS:

Sjukvårdpersonal larmar om skriande personalbrist på Södersjukhusets akutmottagning och patienter som får vänta i över 15 timmar på hjälp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.