Emil Linell ringde till SOS Alarm och vädjade om en ambulans - men det kom ingen och Emil dog. Foto: Privat
Emil Linell ringde till SOS Alarm och vädjade om en ambulans - men det kom ingen och Emil dog. Foto: Privat

SOS Alarm beklagar händelsen

Publicerad
Uppdaterad
Emil Linnell, 23, fick aldrig någon ambulans trots att han var döende.
SOS Alarm beklagar händelsen djupt.
- Vi ser väldigt allvarligt på hur det här ärendet har hanterats, säger Fredrik Bergengård, presstalesman för SOS Alarm.
Familjen till Emil Linnell har nu valt att dela med sig av bandavskriften från de samtal som Emil hade med SOS Alarms operatör och sjuksköterska.
Ingen kan ta miste på Emils desperata rop på hjälp, hans vädjan efter ambulans. Men ingen ambulans kom.
Efter den tragiska händelsen den 30 januari i år har SOS Alarm vidtagit åtgärder.
– Vi ser väldigt allvarligt på hur det här ärendet har hanterats, säger Fredrik Bergengård, presstalesman för SOS Alarm.

"Begklagar"

Sjuksköterskan som vägrade skicka en ambulans till Emil fick sparken, innan en utredning mot honom var klar.
– Att skilja någon från sin tjänst innan polisutredningen och Socialstyrelsens utredning är klar är ganska kraftfullt, säger Fredrik Bergengård.
SOS Alarm beklagar djupt det inträffade.
– Vi kan inte nog understryka hur mycket vi beklagar detta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag