Soros ger EU tre månader

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
George Soros.
Foto: Julie Jacobson

Tre månader. Det är tiden Tyskland och EU har på sig för att lösa eurokrisen. Annars hotas EU att förstöras.

Den hårda domen levererar den ungersk-amerikanske miljardären och finansmannen George Soros.

När finansmannen George Soros på lördagen talade på en ekonomikonferens i Trento i Italien, sa han att eurokrisen hotar att förstöra EU och kasta in unionen i ett förlorat decennium, på samma sätt som skedde i Latinamerika på 1980-talet.

- Ett liknande öde väntar nu Europa. Det är ett ansvar som Tyskland och andra borgenärsländer måste erkänna. Men det finns inga tecken på att de gör det, säger Soros enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Kommer nå klimax i höst"

Soros sa att han förväntar sig att det grekiska valet i juni kommer utmynna i en regering villig att stanna vid de nuvarande räddningsaktionsavtalen, men som kommer finna det omöjligt att göra det.

- Den grekiska krisen kommer sannolikt att nå sin klimax i höst. Vid den tidpunkten kommer den tyska ekonomin ha försvagats, vilket innebär att förbundskansler Angela Merkel kommer få det ännu svårare än i dag att övertyga den tyska allmänheten att acceptera ytterligare europeiska ansvarstaganden. Det är vad som skapar tremånaders- fönstret.

Soros menar att det kommer krävas "en extraordinär insats" av de tyska myndigheterna för att samla allmänhetens stöd under de kommande tre månaderna för få till stånd de åtgärder som krävs för att stoppa dagens ekonomiska trender.

- Vi måste göra allt vi kan för att övertyga Tyskland att visa ledarskap och bevara Europeiska unionen som det fantastiska uppkomst som det brukade vara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.