Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sorgliga bilden: Fågelmaten kan vara en dödsfälla

Linas bild på den döda fågeln.

Tanken att mata fåglar under vintern är god.

Men en bristfällig fågelmatare kan vara en dödsfälla för hungriga fåglar.

Det upptäckte Tyresöbon Lina Lundgren nyligen.

– Man tänker ju bara att man hjälper fåglarna och det är det som är så sorgligt, någon ville bara vara snäll och mata dem, säger hon efter att ha upptäckt en ihjälklämd fågel.

Vi vill varna för en obehaglig bild.

Snö, kyla och bitande minusgrader.

De kommande månaderna kan vara tuffa för de fåglar som övervintrar i Sverige.

För oss människor är det lätt att hjälpa till med egna fågelmatare, fröbollar och fröbord hemma i trädgården eller på fönsterkarmen. För fröätande fåglar är feta nötter och solros- och hampfrön ett välkommet kosttillskott för att hålla värmen.

Men det gäller att se upp. 

Din matstation kan vara en dödsfälla för gästande fåglar.

Lina Lundgren, 26, hittade en död fågel som klämts ihjäl vid en fågelmatare hemma i Tyresö utanför Stockholm. 

– Jag gick från parkeringen hem och då hände den där. Sorgligt, berättar Lina.

En lösning på problemet

På bilden kan man se hur anordningen får talgbollarna att hänga vertikalt, staplade på varandra. När fåglarna pickar sönder den understa bollen riskerar bollarna ovanpå att falla ner och klämma fågelns huvud. 

Vilket hände den aktuella fågeln.

– Jag blev ledsen, och trodde först att den levde och gick fram och petade på den, för att se om jag kunde hjälpa. Men det kunde jag inte, den var död, säger Lina.

Efteråt lade Lina upp bilden i en stor grupp för svenska fågelentusiaster.

Hon varnade för bildens starka innehåll, och förväntade sig en del negativa kommentarer, men då fågelmataren tillhör en av de vanligare modellerna ville Lina ändå varna andra entusiaster.

– Det är många som har tänkt till och skriver att de sätter sin horisontellt, på sniskan, i stället. Så det verkar vara det alla fågelentusiaster har kommit fram till, säger hon.

"Har aldrig tänkt på det det"

Ja, det blev tydligt att flera personer äger en liknande fågelmatare som den på bilden.

"TACK!!! Ska gå ut o plocka ner min NU", skriver en person i ett svar.

"För säkerhets skull ska jag också hänga min liggandes istället. Tack för tipset", skriver en annan.

"Bra att du delade detta!!! Detta bör delas mer, jag har själv inte tänkt på den risken", skriver en tredje.

Inte heller Lina, som även hon är en fågelentusiast, har tänkt på att våra fågelbord rentav kan vara dödsfällor beroende på hur de monteras upp.

– Nej, det har jag inte tänkt på innan. Man tänker ju bara att man hjälper fåglarna, och det är det som är så sorgligt, någon ville bara vara snäll och mata fåglarna, säger hon.

Viktiga saker att tänka på

Enligt Naturskyddsföreningen ska man i första han försöka köpa feta frön, och gärna solrosfrön, åt fåglarna.

Billigare fröblandningar tenderar att innehålla mycket havre, vilket inte är särskilt populärt bland majoriteten av våra övervintrande fåglar.

Man ska även tänka på att alltid hänga upp fågelmaten.

"När man matar fåglar är det viktigt att tänka på att fåglarna helst ska ha buskar i närheten att gömma sig i. Samtidigt är det bra om buskarna inte skymmer ända ner på marken. Då blir de lätt gömställen också för katter. Det är också viktigt att hänga upp maten, så att inte fåglarna kliver och bajsar i maten. Då sprids lätt sjukdomar och parasiter", skriver Naturskyddsföreningen på sin hemsida

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.