Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Sorgereaktion är inte en sjukdom"

Försäkringskassan försvarar beslutet.
- Vi kan inte visa vår empati genom att bevilja ersättningar, säger Lena Ersson, enhetschef på försäkringskassan i Dalarna.
Lena Ersson har varit med i besluten av Marie Lekaregårds sjukskrivning, men vill inte uttala sig om ett enskilt fall. Däremot försvarar hon principen.
– Sorg är en reaktion på en tragisk händelse, men en normal sorgereaktion är inte en sjukdom. Vi måste bedöma om personen är sjuk och om sjukdomen nedsätter arbetsförmågan.
Reglerna säger att om man inte är sjuk har man inte rätt till sjukersättning.
– Personen måste ju fundera över vilka ledighetsmöjligheter som finns, har personen
semester att ta ut? Kan personen ta tjänstledigt?
Marie fick brev från er om nekad sjukpenning dagen efter sin dotters begravning?
– Vi känner oerhört mycket med de här människorna. Men vi kan inte visa vår empati genom att bevilja ersättningar. Det kan få stora ekonomiska konsekvenser om vi inte informerar de i tid om hur det förhåller sig, säger Lena Ersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.