Sorgen sprids på Facebook

Publicerad
Uppdaterad
Efter massakern samlades över 380 000 på Facebook för att dela sin sorg.
I dag tänder de ett ljus för offren.
Minst 80 dödades på ön Utöya, och ytterligare sju i bombattentatet i Oslo centrum. Dödssiffran på Utöya har stigit till 85.
Då var det många som saknade ord.
På Facebook samlades flera hundra tusen för att visa sin sorg.
Bara sju timmar efter attentatet hade gruppen "Vi tänder ett ljus för offren efter bomben och skotten i Oslo" över 310 000 medlemmar, lite senare var över 380 000 med i gruppen.

"Fruktansvärd situation"

"Ord är otillräckliga. Mitt land har drabbats av en ondska vi alla bara sett på avstånd, och jag själv känner mig otillräckligt. Hoppas de som mördats får vila i fred, och att anhöriga får den tröst de förtjänar."
Också på ungdomspartiet AUF:s hemsida strömmande kondoleanserna in.
"Från hela landet har värme och stöd strömmat mot oss. Det tackar vi för. Vi känner att många är med oss i den här fruktansvärda situationen." skrev AUF-ledaren Eskil Pedersen i ett pressmeddelande, enligt NRK.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag