Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sorgen på förskolan efter att pojke dog i hissolycka

Pojken i femårsåldern dog av sina skador efter fallet i hissen.
Foto: Linnea Lundström
Arkivbild från annan förskola.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Ett tänt ljus. 

När barnen som går på samma förskola som pojken som dog efter en hissolycka i Göteborg går in genom grinden i morgon väntar ett team redo att möta barnens tankar och frågor.

– Det är en fruktansvärd tragedi, säger rektor Birgitta Murtoinperä. 

På måndag morgon kommer en förskolepsykolog, specialpedagog och rektor Birgitta Murtoinperä vara på plats på pojkens förskola. 

– Det är en fruktansvärd tragedi, framför allt för barnets föräldrar och anhöriga, men även för barnen som har mist en kamrat och för personalen som känt honom i många år, säger Birgitta Murtoinperä. 

Teamet ska stötta personalen kring de eventuella frågor som kommer upp. Men det är svårt att göra några exakta förberedelser – eftersom man inte vet på förhand vilka tankar barnen har, säger hon. 

– Vi har en kondoleanslåda där det finns ljus. Sen kommer vi kanske ha ett fotografi på barnet, man kan skriva några fina rader för att minnas. 

Göteborgs kommun har upparbetade krisplaner som går i gång när den här typen av saker sker, säger Johan Olofson, direktör för förskoleförvaltningen i Göteborg.

– Dels ser man till att personal, barnen och deras föräldrar får olika typer av stöd. Sen har vi så klart kontakt med familjen också. 

Föll flera våningar i hisschakt 

Det var under onsdagsmorgonen som räddningstjänst och ambulans larmades till en adress i stadsdelen Johanneberg i Göteborg efter att en pojke fastnat mellan hissdörren och gallergrinden.

I samband med räddningsinsatsen föll han flera våningar ner i hisschaktet.

Pojken har vårdats med svåra skador, och på söndagsmorgonen meddelade Sahlgrenska universitetssjukhuset att han avlidit.

Så hjälper du barn att hantera sorg

Prästens råd • Det är viktigast • Känsligaste åren

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.