Sorgen efter mördade 21-åringen: "Märkligt"

Sista hälsningen. Vid starten i motionsspåret i Runbyskogen, i Upplands Väsby, där den 21-åriga kvinnan mördades finns minnesplatsen dit vänner, bekanta och boende i området lämnar en sista hälsning.
Foto: Michaela Hasanovic
Närvaro. Polisen hade utökad närvaro i området under gårdagen, för att skapa trygghet och ta emot tips.
Foto: Johan Jeppsson
Rupert Ronge, Tyskland, 27, ingenjör"Det känns lite kusligt att cykla här efter allt som har hänt."
Foto: Max Sohl Stjernberg
Lidia Holm, Upplands Väsby, 76, pensionär"Jag brukar alltid vara här, antingen med min chihuahua eller för att plocka bär. Det brukar vara jättemycket folk här och jag kan inte förstå att ingen har hört skrik eller så. Men mig skrämmer de inte. Jag ska plocka mina blåbär."
Foto: Max Sohl Stjernberg
Sten Nordqvist, Upplands Väsby, 64"Det är så otroligt märkligt. Jag går med hunden här varje dag, och möter alltid folk. Känslan att gå här är annorlunda nu, förut var det rofyllt att gå här. Men man får inte vika ner sig."
Foto: Simon Hastegård

Mordet på den 21-åriga flickan i motionsspåret i Upplands Väsby fortsätter uppröra och förbrylla.

Ännu har polisen inte gripit någon misstänkt. Trots över 150 tips från allmänheten.

– Vi vidtar åtgärder utifrån de bedömningar som görs, säger polisen presstalesperson, Lars Byström.

"Ha det bra i himlen". Det är en av många hälsningar, intill rosor, hjärtan och ljus, till den 21-åriga kvinna som hittades mördad efter att ha begett sig till motionsspåren för att springa.

Vid starten till de där motionsspåren i Runbyskogen, i Upplands Väsby, finns minnesplatsen dit vänner, bekanta och boende i området tagit sig för att skicka en sista hälsning.

Men också räddningstjänsten, som återvände till platsen där de deltog i sökandet efter kvinnan.

– Vi deltog i sökandet och det här är första gången vi jobbar sedan dess, säger Christian Lindström, gruppledare på brandkåren Attunda.

På minnesplatsen ställde brandmännen en vimpel från förbundet. Det märktes att sökandet och den tråkiga nyheten drabbat dem hårt.

– Man lär sig att hantera olyckor i jobbet, men alla sådana här saker påverkar ju. Dödsfall går inte att ducka för.

Beskrivs som en glad tjej

Den unga kvinnan beskrivs som en glad tjej med många vänner.

– Det känns så märkligt för hon är en jättenormal, trevlig, tjej. Hon är liksom inte den man tror ska bli mördad, säger en bekant.

– Hon var en sådan med mycket vänner, idrottade mycket och det gick bra i skolan. Hon hade liksom inget skumt för sig.

Lyckades spåra telefonen

Polis och åklagare är mycket förtegna om utredningen av det misstänkta mordet på den 21-åriga kvinnan.

– Vi får se vad det landar. Jag tror det kanske händer något i nästa vecka. Vi får se, säger åklagare Robert Näppi.

Kvinnan ska ha hittats i det område som under natten genomsöktes av polisen. Hon hade på sig sin mobiltelefon, som polisen lyckades pejla, vilket avgränsade sökområdet till ett två till tre kvadratkilometer stort område.

När kvinnan anmäldes försvunnen arbetade polisen efter teorin att hon skadat sig under löprundan och därför inte kom hem. Hon hittades sedan avliden vid 02.05 den natten.

De första av polisens tekniker anlände till området vid 04.45-tiden på torsdagsmorgonen.

– Vi håller förhör med familjen, eventuella vittnen och personer som rör sig i området, säger Towe Hägg.

Har fått in över 150 tips

Strax efter klockan två på fredagen hade polisen fått in runt 150 tips, kopplat till utredningen om mordet på den 21-åriga kvinnan.

– De bearbetas kontinuerligt. Sedan vidtar vi åtgärder utifrån de bedömningar som görs, säger Lars Byström, polisens presstalesman.

Enligt tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem kan just tips spela en nyckelroll i utredningen.

– Om man inte har något att gå i form av vittnen, husrannsakningsfynd, tips eller brottsplatsfynd, så är det otroligt svårt att nalkas en gärningsman som man inte vet något om, säger Sven-Erik Alhem.

Polisen hade utökad närvaro i området under gårdagen, för att skapa trygghet och ta emot tips från allmänheten. Även brandkåren, nattvandrare och fältassistenter befann sig i Runby för att skapa trygghet.

Fritidsgården höll öppet

Och precis som under torsdagen höll en fritidsgård öppet, något som var uppskattat hos ungdomarna i området.

– Det var många lugna, fina samtal. Man är chockad över att det kan hända något sådant i sitt eget närområde, säger Anna Malm Kelfve, presskontakt på Upplands Väsby kommun.

På fredag nästa vecka kommer en minnesstund att hållas i Fresta kyrka i Upplands Väsby, med musik, stillhet och ljuständning.

– Folk har hört av sig och känner ett behov av en minnesstund, säger Håkan Simonsson, kyrkoherde i Fresta församling, som har varit i kontakt med familjen.

– Vi gör det inte på eget bevåg. Det behöver vara avstämt så att det upplevs som okej.

Hon mördades i motionsspåret

• En 21-årig kvinna försvann i onsdags kväll efter att ha åkt till motionsspåren i Runbyskogen, i Upplands Väsby, för att jogga.

• Hon anmäldes försvunnen vid cirka 21.30 och ett sökningsarbete påbörjades.

• Vid 02:05 hittades hon avliden i skogen.

• Två bilar beslagtogs tidigt på torsdagsmorgonen.

• Under fredagen var avspärrningarna på platsen hävda, men polisen hade fortsatt utökad närvaro på platsen.

• En åklagare har kopplats in på fallet som är rubricerat som misstänkt mord.

FAKTA

Tips

• Polisen hade under fredagseftermiddagen fått in runt 150 tips kopplat till utredningen. Enligt tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem kan sådana tips vara mycket viktiga för att kunna lösa fallet.

• "Jag hoppas att det finns fynd och tips och tekniska märkligheter som kan medföra att man kommer in på tanken mot viss bestämd person", säger han.

Beslagtog bil

• Den man som tagits in på förhör i samband med att hans bil beslagtogs i onsdags natt släpptes snabbt. Orsaken till förhöret? Han ville hjälpa till att leta.

• "Jag körde fram till avspärrningen med ficklampa frågade polisen om det gick att hjälpa till i sökandet. Då blev de nojiga och i stället tog de bilen", säger mannen, som enligt polis och åklagare inte är misstänkt för brott.

Ett snöre

• De yttre avspärrningarna vid brottsplatsen i Runby motionsområde hävdes av polisen under torsdagseftermiddagen. Tio minuter senare, runt kvart över fyra, markerade polisens tekniker ut en ny fyndplats i skogen. Där har teknikerna fotodokumenterat och beslagtagit ett nytt fynd – ett snöre.

• Samtidigt sökte en polishund igenom området.

• "Vi kommenterar aldrig fynd eller beslag", säger Lars Byström, presstalesperson polisen.

Övervakningskameror

• Det finns film från en övervakningskamera på den närliggande Runbyskolan, som är riktad mot ett gräsområde i anslutning till motionsspåret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.