Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tog kioskpass åt sonens lag: ”Hon brydde sig”

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En kultur- och inredningsintresserad medie- och engelsklärare som brann för sitt jobb, sina elever och sin familj.

En trädgårdsälskande matematik- och fysiklärare som ställde upp för sitt barns fotbollsklubb.

Två yrkesarbetande kvinnor och mammor som gick till jobbet en vanlig måndag för att sedan aldrig komma hem igen.

Skoldagen var över när den 18-årige eleven gick till attack mot de två kvinnliga lärarna, båda i 50-årsåldern. Han larmade själv polisen klockan 17.12 och tio minuter senare var han gripen. De båda kvinnliga lärarna överlevde inte det grova våld han erkänt att han utsatte dem för.

Karin Farrouk arbetade länge med den mördade engelskläraren på en närliggande skola i Malmö. Kollegan var då ”ny-exad”, hade lämnat en tidigare karriär i reklambranschen för att utbilda sig till lärare. Karin Farrouk beskriver en energisk och driven person som tog sig an sitt nya yrke med stor entusiasm. 

– Hon hade humor och var oerhört generös, öppen och glad.

Det stod tidigt klart att hon inte såg jobbet som något som skulle betas av. Hon satte i gång och drev flera projekt inom ramen för skolans arbete. 

– Allt det här gjorde att hon blev väldigt omtyckt av eleverna, säger Karin Farrouk.

”Var på en bra plats i livet”

Hon arbetade tillsammans med den kvinnliga matematik- och fysikläraren som också föll offer för skolmördaren. Karin beskriver henne som mycket ambitiös och duktig, en lite blygare personlighetstyp än sin jämnåriga kollega. 

– Hon var väldigt seriös och duktig i sitt arbete. 

En annan tidigare kollega till båda kvinnorna, Pia Jagrelius, beskriver också den mördade matteläraren som väldigt ambitiös. Hon hade även ett starkt trädgårdsintresse och valde att vidareutbilda sig inom det området men gick sedan tillbaka till att arbeta som gymnasielärare. Hon gick igenom en skilsmässa men Pia Jagrelius säger att det verkade som om hon hittat en bra balans.

– Det kändes som om hon var på en bra plats i livet. 

”Hon var en aktiv mamma”

Matteläraren var engagerad i ett av sina barns fotbollsförening där hon gärna ställde upp på kioskpass och andra aktiviteter.

– Hon var en aktiv mamma, hon ställde upp och brydde sig, säger klubbchefen i föreningen.

När de fick reda på vad som hade hänt på Malmö latin bestämde de sig snabbt för att samla laget. Både ledare och representanter från kyrkan var där för att prata med ungdomarna.

– Spelarna hade chansen att säga något, vi pratade om den drabbade spelaren och hur vi tar emot honom när han kommer tillbaka. Jag är glad att spelaren finns med i en lagsport som kan sluta upp och stötta, säger han.

En som läste med matteläraren på universitetet beskriver henne som jättefin, duktig och trevlig. Han betvivlar inte att hon var väldigt omtyckt på skolan, både bland lärare och elever. 

– Hon var bra på alla sätt. Rapp i tanken och käften på ett bra sätt. Det gick att munhuggas med henne.  

En av mattelärarens kusiner känner igen bilden av henne som kreativ, omtänksam, snäll och trevlig. 

– Det känns helt fruktansvärt. Tårarna bara rinner. Det går inte att ta in, min fina kusin. Det är en förkrossande mardröm. 

”Vacker och varm människa” 

Pia Jagrelius var tidigare handledare åt den mördade engelskläraren och de var därefter mycket nära kolleger och vänner under flera år. Hon säger att hon ser hennes stora leende när hon tänker på henne.

– Hon var så vacker. En vacker och varm människa.

Hon berättar om oron när hon började skicka sms efter attacken och svaret inte kom. Sen det fruktansvärda beskedet.

Hon beskriver också den tajta familjen, intresset inte bara för jobbet utan för kultur, att läsa, film. Men även inredning, att påta i trädgården i sommarhuset i Skåne som familjen köpt.

– Hon var också oerhört kreativ, hon kunde sy och skapa. Men hon var heltidsarbetande med tre barn så jag vet inte hur mycket mer hon hann med, säger hon.

Under samtalet slår det henne plötsligt att hon pratar om en familj som kvinnan aldrig mer kommer hem till och hon börjar gråta.

– Sorgen kommer och går.

Det finns en tanke som fungerar som en tröst. Att hon gjorde skillnad.

– Hon var en människa som ville hjälpa unga personer framåt i livet och det har hon gjort.


https://embed.radioplay.io?id=114955&country_iso=se
18-åringen i Malmö häktas för morden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.