Sorgen efter Ing-Marie, 64: ”Hör hennes röst hela tiden”

Känslosamma orden om vännen • Kände Ing-Marie Wieselgren i 50 år
Uppsala missionskyrka arrangerade hastigt en minnesstund på torsdagen.
Foto: OLLE SPORRONG
Yvonne Göranson, Torbjörn Bådagård och Erik Svalfors i Uppsala missionskyrka.
Foto: OLLE SPORRONG

UPPSALA/VISBY.

Ett stort hav av blommor ligger på den plats i Visby där Ing-Marie Wieselgren höggs ihjäl i onsdags.

Förutom engagemanget i yrkesfrågorna kring barns och vuxnas psykiska hälsa var hon även mycket aktiv i Uppsala missionskyrka.

– Här var hon bara ”Ing-Marie” och allt var möjligt. Behövdes 300 bullar så fixade hon det, säger Yvonne Göranson, pastor emerita.

Det var i onsdags eftermiddag som den nu gripne 32-åringen högg ned Ing-Marie Wieselgren, 64, psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och regioner, SKR. Hon var precis i språnget till ytterligare en programpunkt, för att moderera ett seminarium om barn och NPF-diagnoser under Almedalsveckan. 

Sådan var Ing-Marie, berättar vännerna inom kyrkan: Igång, och arbetade hårt.

Hon höll ett högt tempo, ivrig att få saker gjorda. 

Den nu mordmisstänkte knivmannen åkte till Gotland förra veckan med henne som ett tydligt attackmål, enligt vad åklagaren berättade under torsdagens presskonferens. Mannen har erkänt och ska ha varit drogpåverkad. Åklagare sa även att hans motiv haft att göra med psykisk ohälsa och hennes yrkesuppdrag. 

En oumbärlig röst

Flera av dem som uttalat sig om Ing-Marie Wieselgren har talat om hur viktig hennes röst var i de här frågorna. 

För Ing-Marie Wieselgren var ingenting omöjligt, berättar församlingsvännerna i Uppsala.

– Om någon hade glömt att baka 300 bullar till ett möte erbjöd sig Ing-Marie. Jag kan göra det!, sa hon. Oavsett om det var bullar, pajer eller att hålla i en av kyrkans barnträffar, säger Yvonne Göranson, pastor emerita. 

Kyrkan har precis avslutat den hastigt arrangerade minnesstunden i kyrkan med församlingen som Ing-Marie Wieselgren varit en del av sedan 1983.  

– Jag hör hennes röst hela tiden. Hon är så närvarande och jag lyssnade på ett av hennes avsnitt av P1-inslaget ”Tankar för dagen” tidigare i dag. Hon hade alltid en tanke som man kunde bära med sig, fortsätter Yvonne Göranson.

Pastorerna Erik Svalfors och Torbjörn Bådagård tänder ljus tillsammans med pastor emerita Yvonne Göranson.
Foto: OLLE SPORRONG
Församlingen minns Ing-Marie Wieselgren som en person med ett högt tempo och ivrig att få saker gjorda.
Foto: OLLE SPORRONG

Tillsammans med de andra från församlingen drar hon sig till minnes när Ing-Marie kom in för att pausa en stund mellan de olika engagemangen.

– Då tittade hon in och uppmanade alla i de hektiska arrangemangen att ta det lugnt. Och det skulle komma från henne, hon som alltid själv hade fullt upp!

Chock och förstämning präglar stämningen inom församlingen nu.

– Första reaktionen var att det inte gick att förstå. Ing-Marie som var så levande. Det kommer hon alltid att vara, säger Erik Svalfors, pastor. 

De har bara gott att säga om henne.

– Det låter kanske som att hon var nån slags superhjälte men hon såg sig heller inte vara bättre än någon annan. Hon skulle aldrig framhäva sig själv, fortsätter Erik Svalfors.

Stark utstrålning

Medan Ing-Marie Wieselgren var en offentlig person som regelbundet medverkade i media och på olika arrangemang inom sitt fält så var kyrkan det stället där hon bara var ”Ing-Marie”. 

– Hon var en så viktig del av vår gemenskap och hade en stark utstrålning och en blick för människorna runtomkring sig, säger Torbjörn Bådagård, pastor inom Uppsala missionskyrka vars församling tillhör Equmenia.

Uppsala missionskyrka.
Foto: OLLE SPORRONG

Ett jämnt flöde av människor besökte under torsdagen missionskyrkan för att tända ljus och samtala en stund.

– Det har varit påtagligt att många bara velat prata en stund. Ingen vill sitta på sin kammare med den här sorgen. Det är så stort, så djupgående, samtidigt som jag sett att det för många räckt att för en stund få känna en deltagande klapp på armen. Att vi alla hör ihop, säger Yvonne Göranson.

Socialministerns minne av Ing-Marie Wieselgren: ”Var en förkämpe”

Lena Hallengren (S) om sin relation till knivdådets offer.

Åklagaren om knivdådet: Det vet vi om motivet 

Kammaråklagaren om den mordmisstänktes motiv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.