FORDONET. Kenneth Wallin färdades i en pansarterrängbil. Foto: SWEDEN COMBAT KAMERA
FORDONET. Kenneth Wallin färdades i en pansarterrängbil. Foto: SWEDEN COMBAT KAMERA

Sorg i lägret efter Kenneth Wallins död

Publicerad
22-årige Kenneth Wallin från Stockholmsområdet blev den sjätte svenska soldat som mist livet i Afghanistan. Hans kamrater fullföljer nu det uppdrag som blev soldatens död.
Flaggorna vajade på halv stång på Camp Northern Lights i norra Afghanistan och kapellet på basen öppnades direkt efter dödsbudet. Soldater strömmade dit för att tända ljus, rapporterar tidningen NSD:s utsända på platsen.
Under tiden fullföljer den stupades kamrater den insats som kostade den svenske soldaten livet i området Alizay, väster om Mazar-i-Sharif.
- Förbandet är kvar i området, säger Anders Kallin, vakthavande informatör på Försvarsmakten, på söndagsmorgonen.

Var vagnchef

Det var vid 16-tiden på lördagen, svensk tid, som ett stridsfordon 90 plötsligt utsattes för beskjutning i Alizay. Pansarterrängbilen, med Kenneth Wallin som vagnchef, kallades då fram, men exploderade när den körde på den hemmagjorda sprängladdningen.
Sjukvårdshelikoptrar var på plats 49 minuter efter anropet och den skadade soldaten fördes till ett tyskt fältsjukhus i Marmal.
- En livräddningsinsats sattes omedelbart in på platsen och i helikoptern. Klockan 17.45 dödförklarades Kenneth Wallin, sade generalmajor Berndt Grundevik vid en presskonferens sent på lördagskvällen.

Utbildad i Boden

Wallin kom till Afghanistan i maj och skulle tjänstgöra där fram till december. Han var utbildad vid ett infanteriregemente i Boden.
Än så länge vill försvaret inte uttala sig om vilka som angrep de svenska styrkorna.
- Jag har inga uppgifter om det. Insatsen pågår fortfarande, sade Grundevik och tillade att kroppen kommer att transporteras hem till Sverige så snart som möjligt.
Ytterligare två svenska soldater skadades i attacken. En av dem fördes till sjukhus med smärtor i nacken. Den andre fick endast lindriga skador.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag