Foto: Vide OlssonFoto: Vide Olsson
 Foto: Vide Olsson
Foto: Vide OlssonFoto: Vide Olsson
 Foto: Vide Olsson
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

Sören Olssons sorg efter sonen Ludvig

Publicerad

Han somnade in, omgiven av sin familj.

Nu berättar Sören Olsson – författaren bakom succéböckerna om "Sune" och "Bert" – om saknaden efter sonen Ludvig, 24, som har avlidit i sviterna av en svår sjukdom.

– Han lämnade kroppen med hela familjen intill sig, omsluten av kärlek, säger Sören Olsson.

Sören Olsson skrev böckerna om "Sune" och "Bert" med kusinen Anders Jacobsson, som också blev stora tv-succéer. Han skrev även självbiografin "Prins Annorlunda" tillsammans med hustrun Yvonne Brynggård-Olsson.

Den handlar om Ludvig från Örebro, som föddes med Downs Syndrom.

– Vi visste under många år att han skulle lämna oss alldeles för tidigt, på grund av hans hjärt- och lungsjukdom. Men det går ändå inte att förbereda sig för den sorg och saknad vi nu känner, säger Sören Olsson.

Längtade till födelsedagen

Den 2 februari fyllde Ludvig 24 år.

– Han fick vara med om ett sista firande. Han älskade när det var fest. Redan julaftonskvällen frågade han hur många dagar det var kvar innan hans födelsedag, säger hans pappa.

Den 4 mars slutade Ludvigs hjärta att slå. Han somnade in i sviterna av sin svåra sjukdom. Familjen – pappa Sören, mamma Yvonne och systrarna Lova och Vide – fanns vid Ludvigs sida.

Somnade in omgiven sin familj

I går valde Sören Olsson att skriva om familjens svåra sorg i ett inlägg på Facebook.

Nu ger han Expressen ett godkännande att publicera inlägget om familjens älskade "Prins Annorlunda".

"Hans hjärta som var så översvämmande av glädje och kärlek orkade inte längre kämpa mot den svåra sjukdomen han bar på. Hans hjärta som var så översvämmande av glädje och kärlek orkade inte längre kämpa mot den svåra sjukdomen han bar på. Han har fått frid nu. Det känns helt ofattbart och omöjligt att han inte längre finns hos oss."

 

Skrev boken om Ludvig

"Vi vill minnas honom som den han var, en underbar och kärleksfull medmänniska med massor av humor och glädje. Vi hoppas att hans tid på jorden har bidragit till en ökad förståelse och acceptans av det annorlunda i vårt samhälle. Vi kommer ta med oss det han så ofta sa till oss: kom ihåg det viktigaste - kärleken", skriver Sören Olsson på Facebook.

För några år sedan kom boken om Ludvig ut.

Den innehöll bland annat ett stort antal citat som författarna återgivit.

Sören Olsson berättar:

– Efter en helg med mycket bråk och lite tråkiga stunder, sa Ludvig plötsligt när han skulle gå och lägga sig:

– Har du varit trött i dag, pappa?

Sören kunde inte mer än bekräfta: Jo, han hade varit både trött och grinig.

– Är det därför det har varit så mycket bråk i dag? frågade Ludvig.

– Ja, det är nog därför, svarade Sören.

Då tittade Ludvig på sin pappa och sa sedan med allvarlig röst:

– Bråka inte när du är trött, för då blir du bara ännu mer trött.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag