Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Soran Ismail om att anklagas för våldtäkt

Följ senaste nytt i Expressens livesändning
Soran Ismail i SVT:s dokumentär från förra året.
Foto: SVT / SVT

Komikern Soran Ismail lämnade rampljuset när han under Metoo anklagades för våldtäkt och sexuella övergrepp.

I Kvartals ”Fredagsintervjun” kommenterar han igen anklagelserna och tiden efter.

– Jag var oförsiktig med andra människors känslor, säger Soran Ismail.

Samtidigt fick SVT:s tidigare dokumentär om honom kritik – för att inte låta kvinnorna komma till tals.

Det har gått fem år sedan Soran Ismail under Metoo-uppropen 2017 anklagades – mot sitt nekande – av flera kvinnor för våldtäkt och sexuella övergrepp. Utredningen lades ned året därpå. Åklagaren i fallet motiverade nedläggningen med att det fanns ”bevisproblem”, att ”ord står mot ord” och att Soran Ismail nekade till brott.

2020 trädde han själv fram i SvD och kommenterade anklagelserna offentligt, efter att dittills ha omskrivits som ”en svensk komiker”. Och i fjol sände SVT dokumentärserien ”Persona non grata” om Soran Ismails liv efter anklagelserna. SVT beskrev serien så här: ”Det handlar om en anklagad som inte dömts men där anklagelserna lever kvar.”

Hård kritik mot dokumentärserien i SVT

Serien fick genast kritik för att ge en ensidig bild. Inte bara i tidningarnas kultursidor, eller av debattörer som advokaten Elisabeth Massi Fritz och kriminologen Nina Rung, utan också av kvinnorna själva.

– Han får sitta där och säga vad han vill i princip. Den orättvisan är fruktansvärd att leva med, sa en av kvinnorna då till Expressen. 

Få anmälningar om våldtäkt leder till åtal eller fällande dom. När kvinnan kontaktade polisen var hon därför förberedd på att ärendet skulle komma att läggas ner.

– Mitt motiv var att jag behövde ge mig själv den upprättelsen. Att våga stå upp för mig själv och säga att så här får man inte göra mot mig, förklarade hon.

I en ny intervju med Kvartal berättar Soran Ismail bland annat om sitt psykiska mående under den tiden.

– Jag hade aldrig varit det minsta rustad för det där. Det var det värsta jag hade kunnat föreställa mig, säger han i ”Fredagsintervjun”.

– Jag kunde inte se att det skulle gå att leva i en värld där folk hade den bilden av mig. Jag visste att det här inte går att fixa eller tvätta bort på något sätt.

Soran Ismail: Oförsiktig med andras känslor

På frågan om vad han själv hade gjort för att försätta sig i den position han hamnade i när anklagelserna briserade, svarar Ismail:

– Det som jag kan ta ansvar och be om ursäkt för är att jag på ren svenska levde som en pervers slampa. Och med det följde att jag var oförsiktig med andra människors känslor.

– Om du har sex med fler personer än det finns dagar och när människor du legat med kommer fram och pratar och du har glömt att ni ens träffats – då ökar du sannolikheten för att göra människor illa.

I intervjun framgår också att Soran Ismail blir färdigutbildad psykolog till nästa höst och att han hoppas kunna kombinera yrket med komiken.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.