Sophie Stenbeck: "Han är så lik pappa"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
GILLAR ATT SKÄMTA. Så här beskriver Sophie Stenbeck sig själv för Expressen: "Jag är en stor skämtare, jag spelar alltid små spratt med folk. Jag tycker om att vara lite tokig."
Foto: Emil Nordin

Familjen öppnar famnen för Jan Stenbecks utomäktenskapliga son. 

Yngsta systern Stenbeck, 29-åriga Sophie, har enligt uppgifter till Expressen träffat honom i Sverige i helgen. 

- Han är så smart, rolig och underbar, säger hon.

Lillasyster Stenbeck, doldisen i den välbärgade affärsfamiljen, är i Sverige. Dels för att sjösätta ett nytt välgörenhetsprojekt, men också för att enligt uppgifter till Expressen träffa sin yngsta lillebror - Jan Stenbecks utomäktenskaplige son.

 - Han är så lik sin pappa, säger Sophie till Expressen.

 När Jan Stenbeck avled 2002 avslöjades hans stora hemlighet - att han hade en femårig son i Sverige.

 Pojken har nu blivit tolv år - och i helgen fick han, enligt Expressens uppgifter, besök av sin storasyster från USA.

 Likheterna med Jan Stenbeck är stora, enligt Sophie.

 - Jag ser så mycket av honom i min minsta lillebror. Han är så smart, rolig och underbar, säger Sophie.

 Familjen Stenbeck har inte velat uttala sig tidigare om relationen med pojken. I en intervju för bara någon månad sedan svarade storasyster Cristina Stenbeck svävande på frågan om familjen hade någon kontakt med honom. Hon sa då:

 - Det är upp till alla att bygga upp en relation. Absolut.

 Sophie Stenbeck väljer nu att vara helt öppen med sina känslor för lillebrodern.

 Hon avslöjar också att hon planerar att lära sig prata svenska.

 - Jag kan förstå vad som sägs men jag kan inte prata själv. Det vill jag lära mig, säger hon.

"Kompletterar varandra"

 Jan Stenbeck var bara 59 år då han gick bort. Äldsta dottern, Cristina Stenbeck, tog då snabbt kontroll över affärsimperiet. Sophie fick en mer undanskymd plats och hittills har hon varit en doldis i Stenbecksfamiljen.

 Men hon trivs med det, säger hon till Expressen. Hon och systern har en bra relation.

 - Vi arbetar väldigt bra tillsammans. Vi är väldigt olika men vi kompletterar varandra, säger Sophie.

 - På till exempel möten fokuserar hon på fakta, siffror och affärer. Jag vill prata mer om idéerna och folket bakom dem. Det gör att vi två fungerar väldigt bra tillsammans.

 Det sägs att det är storasyster Cristina som har ärvt sin fars sätt i affärer - för att hon sägs kunna vara stentuff när det behövs. Den mjukare sidan, inte minst intresset för välgörenhet, gick vidare till Sophie.

 Hon bor i Los Angeles, har tre hundar och två hästar. Hon arbetar med utsatta barn och lär dem bland annat hur de kan använda media för att göra sina röster hörda.

 - Jag hoppas att jag genom det arbetet kan inspirera andra.

 Hon har den egna välgörenhetsfonden Remedee och är även engagerad i World Childhood foundation där drottning Silvia är ordförande.

 Inspirationskällan och förbilden är pappa Jan.

 - Han ville så mycket mer än att bara tjäna pengar, och det var det han pratade med mig om. Jag tror att han visste att det var där min passion låg, säger Sophie.

"Man ska inte vara rädd"

 I svåra situationer hör hon pappans röst i bakhuvudet - hur han säger åt henne att kämpa.

 - Han lärde mig att det går att förändra och påverka. Han sa åt mig "Sophie, stå inte och gnäll, gör något åt situationen, hitta lösningar", berättar hon.

 - Det finns inget som egentligen ska hålla en tillbaka, man ska inte vara rädd, inte låta sig begränsas.

 Att Jan Stenbeck hade en utomäktenskaplig son i Sverige ska han ha hemlighållit för alla - endast ett fåtal av hans närmsta män på företaget kände till hemligheten.

 Bara ett halvår före sin död skrev han under ett dokument där han bekräftade faderskapet. När det avslöjades blev det kaos - inte minst i fråga om arvet.

 Uppgörelsen som till slut gjordes mellan syskonen har hemlighållts men enligt beräkningar som Dagens Industri har gjort handlar det om hundratals miljoner till var och en av syskonen. Omkring 300 miljoner till den okända sonen - och drygt 600 miljoner till de fyra barn som har fötts inom äktenskapet.

 Sophie Stenbeck har en ödmjuk inställning till sin förmögenhet.

 - Jag känner mig välsignad för att jag har fått sådana tillgångar och det skulle vara bortkastat om jag bara satt och gjorde ingenting, säger hon.

 - Fler människor med tillgångar borde tänka på att ta ställning och göra mer.

Hjälper svenska entreprenörer

 Det som hon själv brinner extra mycket för just nu är projektet "Playing for change" som drivs av Hugo Stenbecks stiftelse och Kinneviksgruppens bolag.

 I Stockholm i går presenterades åtta entreprenörer som ska få hjälp från projektet. De ska få full lön, i ett till tre år, för att på heltid kunna ägna sig åt att ta fram lekfulla idéer som kan bidra till ett bättre samhälle för barn och unga i Sverige.

 - Det är ett väldigt viktigt projekt. Det är i sådana här sammanhang jag vill kliva fram, när jag verkligen tror på något, säger Sophie Stenbeck.

FAKTA

Entreprenörer som får stöd av Sophie Beck:


Benjamin Andrée, 39, Göteborg
Vill främja leken hos sjuka barn så att de för en stund kan glömma sjukdomen och i stället ha kul.

Johan Wendt, 32, Stockholm
Vill ge gratis mattehjälp till skolelever, både i mattestugor men också via internet.

Anna Löfgren, 43, och Maggie Dillner, 52, Stockholm

Vill utbilda föräldrar och pedagoger i lekmetodik för barn med autism.

Laila Lindberg, 64, Bergvik

Vill sprida sin metod om hur man med lek kan stötta traumatiserade, asylsökande barn.

Viktor Brobacke, 36, Stockholm

Med en mobil kulturmötesplats vill han främja barnens lek och mötet med vuxna.

Miriam Lundqvist, 27, Västerås

Vill skapa utrymme för rollspel i skolan, för att ge eleverna en mer aktiv och deltagarstyrd inlärningsprocess.

Patricia Rawecka, 25, Stockholm

Gör leksaker som lär barnen mer om hållbar utveckling.

Ida Östensson, 25, Umeå
Vill arbeta för att öppna upp tjejers tillgång till den manligt dominerade skateboardkulturen. Projektet heter "Playing for Change" och tanken är att det ska förbättra samhället för barn och unga i Sverige.

Entreprenörerna får full heltidslön i minst ett år för att utveckla sina idéer. Projektet är initierat av Hugo Stenbecks Stiftelse och drivs tillsammans med Kinnevikgruppens bolag.

Syskonen Stenbeck:


Cristina, 32
Äldsta dottern till Jan Stenbeck. Bor i London med maken Alex Fitzgibbons. Gravid med tvillingar. Dottern Mary föddes 2008.

Hugo, 30
Bor i New York med hustrun Destiny. Har lämnat familjeföretagen för att satsa på jobbet som fri sportentreprenör. Dömd för olaga hot och våldsamt motstånd i samband med att han varit ute och festat på krogarna kring Stureplan i Stockholm.

Sophie, 29
Familjens välgörare. Har egna välgörenhetsfonden Remedee och är engagerad i World Childhood foundation. Max, 24 Utbildad i USA och spås i framtiden få en ledande roll inom familjens företagssfär. Bor i New York och håller låg profil. Okända sonen, 12 Bor med sin mamma, en före detta servitris i Sverige som Jan Stenbeck hade en kärleksaffär med. Pojkens existens hölls hemlig för familjen Stenbeck. Jan Stenbeck skrev dock på ett faderskapsbevis som blev offentligt efter hans bortgång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.