Foto: Svenska Dagbladet
 Foto: Svenska Dagbladet

Sopåkerna riskerar att bli av med jobben

Publicerad
Uppdaterad
Flera av de strejkande sopåkarna i Stockholm riskerar att bli av med sina jobb.
Sopföretaget har börjat rekrytera personal från andra håll.
- Vi har fått in 600 ansökningar till 24 platser, säger Hans-Göran Grännby, vd på entreprenören Liselotte Lööf AB.
Förhandlingar skulle egentligen ha hållits i tisdags, men efter att en företrädare från facket blev sjuk ställdes de in. Men i morgon kommer representanterna från sopåkarna och facket träffa företagsledningen i Liselotte Lööf AB:s lokaler i på Norra Stationsgatan i Stockholm.
Sopåkarna hävdar fortfarande att de är utsatta för social lönedumpning, och att deras krav inte har ändrats inför förhandlingen.
Samtidigt har Liselotte Lööf AB börjat rekrytera nya sopåkare utifrån. Totalt ska 24 tjänster tillsättas. Och ingen av de strejkande sopåkarna har hittills sökt tjänsterna.
- Vi skriver inte på något innan vi vet vilka villkor vi får. Det vore att köpa grisen i säcken, säger Peder Murell, som företräder sopåkarna.

"600 sökande"

Liselotte Lööf AB har ingen skyldighet att anställa de nuvarande sopåkarna, men säger till Expressen.se att de inte tänker hindra någon att söka.
- Vi har inte nekat någon att söka sig till oss, det är praxis i branschen att vi erbjuder det nya företaget erbjuder de anställda från det gamla företaget jobb. Men det är bråttom. Tjänsterna måste vara tillsatta före 23 mars och vi har fått in många ansökningar utifrån, säger Hans Göran Grännby, vd på entreprenören.
Exakt hur många har sökt?
- Vi är uppe i runt 600 i nuläget.
Hur många av dem är kvalificerade?
- Tillräckligt många.

Kan tänka sig att strejk - igen

Trots detta är sopåkarnas företrädare Peder Murell positiv inför morgondagens förhandlingar:
-  Liselotte Lööf är beroende av oss, det går inte att bara slänga in nya gubbar. Det tar ett år att lära sig ett nytt område. Den informationen är det bara gubbarna som vet, ledningen har ingen susning och kan därför inte förmedla kunskapen vidare. De behöver oss, och det vet de mycket väl.
Om ni inte får igenom era krav, kan ni tänka er att gå ut i strejk igen då?
- Helt omöjligt är det inte. Om de jäklas med oss så jäklas vi tillbaka, men det är ingenting vi planerar, eller eftersträvar. Men det finns fortfarande 150 arga sopgubbar därute som inte har ändrat sig.
Våra krav har inte förändrats.
Att de strejkande sopåkarna skulle sitta inne med så mycket praktisk kunskap att de är oumbärliga för företaget vill inte Hans Göran Grännby kommentera.
- Det får stå för Peder Murell. Vi vill inte föregå förhandlingarna, men att prata om lönedumpning är en grov överdrift. De flesta skulle vara glada för 27 000 kronor i månaden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag