"Jag välkomnar att Fredrik Reinfeldt vill börja tala om den växande högerextremismen i Europa. Men först ska han sopa framför den egna dörren till det konservativa europapartiet", säger Löfven. Foto: Jens L'Estrade
"Jag välkomnar att Fredrik Reinfeldt vill börja tala om den växande högerextremismen i Europa. Men först ska han sopa framför den egna dörren till det konservativa europapartiet", säger Löfven. Foto: Jens L'Estrade

"Sopa framför din egen dörr, Reinfeldt"

Publicerad

Fredrik Reinfeldt anklagar Stefan Löfven för att inte tala klart om Europas extremistpartier.

Nu svarar S-ledaren honom via Expressen.se:

- Jag har nästan hela livet arbetat i en rörelse som bekämpar rasismen.

Expressen.se berättade redan inför dagens partiledardebatt om statsministerns nya attack mot Socialdemokraterna.

- Vi är tydliga med vad öppenhet och tolerans betyder, men jag oroas av att oppositionen inte talar lika klart, sa Fredrik Reinfeldt.

Nu får han svar på tal av Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, som själv inte deltog i dagens partiledardebatt eftersom han inte sitter i riksdagen.

- Jag har nästan hela livet arbetat i en rörelse som bekämpar rasismen. I mina tal, i intervjuer och på möten runtom i landet talar jag gång på gång om vikten av att stå upp mot främlingsfientlighet och högerextremism. Genom historien har våra medlemmar i Europa dött i kampen för alla människors lika värde. Ofta har högern bara tittat på.

Löfven: Jag demonstrerar mot rasism

Fredrik Reinfeldt.Foto: Christian Örnberg
Enligt Stefan Löfven är han själv ute på gatorna och demonstrerar mot rasismen.

- Efter attacken i Kärrtorp när människor runtom i hela Sverige visade sin avsky mot rasism och fascism då stannade Reinfeldt hemma. När hans egen minister sprider fördomar om invandrare i Malmö, så har han inga kommentarer. Statsministern har heller inte några synpunkter på att hans systerparti i Norge samarbetar med främlingsfientliga FRP. Moderaterna applåderade länge Silvio Berlusconi. Och i stället för att lära av det misstaget tiger man om sina partivänners framfart i Ungern. Högerpartiet Fidesz har tagit oroande steg som försvårat yttrandefrihet och hotat pluralismen.

- Jag välkomnar att Fredrik Reinfeldt vill börja tala om den växande högerextremismen i Europa. Men först ska han sopa framför den egna dörren till det konservativa europapartiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag