Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sonia gjorde äcklig upptäckt i Ikea-sylt

Sonia, 28, hade lagat köttfärslimpa när hon gjorde upptäckten.
Foto: Privat
I syltburken hittade hon en död geting.
Foto: Privat

Sonia, 28, hade lagat köttfärslimpa, kokt potatis och gräddsås – men när familjen började äta tog det stopp.

Den ekologiska lingonsylten från Ikea fick alla att tappa aptiten.

– Jag ger den betyget en geting. Eller förresten: överkorsad geting, säger Sonia.

Middagen stod på bordet hemma i lägenheten i Haninge, söder om Stockholm, och familjen hade satt sig till rätta. Sonia Fernandez Barralaga hade tillagat köttfärslimpa, kokat potatis och gjort gräddsås.

På Ikea i Kungens kurva hade hon för två veckor sedan köpt ekologisk lingonsylt. Det gör hon aldrig mer.

– Vi tappade aptiten allihop. Vi kunde inte äta upp när vi såg vad som låg i sylten, berättar Sonia.

I högen med lingonsylt på en av tallrikarna låg något svart, med vingar och ben, och efter granskning visade det sig vara en geting.

– När vi kollade mer i burken låg det något annat där också. Kanske var det en spindel, i alla fall något med många ben. Jag blev dålig i magen. Det var hemskt, säger hon.

"Överkorsad geting"

Eftersom getingen är Expressens symbol och våra betyg sätts med getingar – där fem getingar är världsklass – är Sonia Fernandez Barralaga recension av lingonsylten en särskilt angelägen fråga.

– Köp aldrig sylt från Ikea, säger hon och lämnar domen överkorsad geting.

I ett svar från företaget på Facebook skriver Hannah från Ikea: "Jag har själv inget emot getingar, men i detta sammanhanget hade jag med största sannolikhet också blivit förskräckt. Så här ska det självklart inte behöva vara och jag är hemskt ledsen att du fick uppleva detta."

Ikea uppmanar Sonia att kontakta reklamationsavdelningen så att företaget kan rapportera till sin leverantör, och avslutar: "Det var ju tur att du upptäckte getingen innan den hamnade i någons mage i alla fall".

"Naturlig produkt"

Malin Sennevall, presskontakt hos Ikea, säger att företaget tar allvarligt på att en produkt inte motsvarar de kvalitetskrav som ställs på leverantörerna.

– Det är en ekologisk produkt, en naturlig produkt och bären plockas i skogen. Men självklart ska det här inte hända. Det är viktigt att vår mat är säker och har hög kvalitet, säger hon.

När det gäller kompensation säger Malin Sennevall att kunden får kontakta kundtjänst som avgör vad som kan komma i fråga.

Sonia Fernandez Barralaga säger:

– De har erbjudit en ny burk sylt. Men det vill vi inte ha.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.