Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sonen: "Pappa trodde att det var en leksak"

Människor har lagt blommor och tänd ljus i Vårby gård för att hedra den 60-årige man som avled efter en misstänkt handgranatexplosion
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Här är typen av handgranat som sprängdes i Vårby gård – och dödade en man i 60-årsåldern.
Foto: Polisen

Hans pappa var mannen som sprängdes till döds av handgranaten i Vårby gård. 

37-åriga sonen – som bor i Chile – är chockad efter dödsfallet. 

– Min pappa trodde att det var en leksak, säger han. 

Mannen som är 37 år är son till den 63-årige man som sprängdes till döds i söndags av en handgranat i Vårby gård. Han fick dödsbudet via ett Facebook-meddelande från en anhörig i Sverige. 

– Jag kunde inte tro det var sant. Det var en total chock, säger mannen. 

Mannen är född och uppvuxen i Chile och hade genom åren kontakt med sin pappa – som levde i Stockholmsförorten Vårby gård. 


LÄS MER: En död efter explosion i Vårby gård 


Sonen till mannen som dog i Vårby gård: "Kunde aldrig tro"

Efter dödsbudet i söndags har frågetecknen varit många för honom och hans anhöriga.  

– Jag förstod ju att han skulle dö någon gång, men jag kunde aldrig tro att det här skulle hända. Att han skulle hitta en granat i Sverige som exploderade och tog hans liv. 

Den 37-åriga sonen har försökt läsa sig till vad som hänt via medier, samtidigt som han fått information från anhöriga och vänner i Sverige. Pappas fru – som var med och skadades i explosionen – har berättat om den ödesdigra dagen. 

Det var här som en 63-årige man sprängdes till döds i söndags av en handgranat i Vårby gård.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Min pappa trodde att det var en leksak som han plockade upp, sedan satte de sig på sina cyklar och kort därpå smällde det, säger sonen. 


LÄS MER: GW om explosionen i Vårby gård: "Märkligt" 


Sonen hade återkommande telefonkontakt med sin pappa. De skickade bilder till varandra och pappan hade planer på att besöka Chile för att träffa sina barnbarn. 

– Jag minns honom som en väldigt varm person, som alltid försökte hjälpa andra människor och som var full av liv. Vi brukade prata på videosamtal och han fick se mina barn, men han träffade aldrig dem. Det är en sorg.

Nu hoppas sonen att polisen hittar den eller de som lämnade granaten i Vårby gård. 

– Livet är ibland väldigt orättvis. Min pappa var en snäll man som hjälpte folk, nu fick han betala med sitt liv för att någon lämnat den här handgranaten där. Det är djupt orättvist och jag hoppas att polisen kan hitta den skyldige. 

Polisen utreder händelsen i Vårby gård 

Polisen utreder händelsen som mord och allmänfarlig ödeläggelse. Polisen har även gått ut med uppgifter om en skottlossning som ska ha inträffat på samma plats natten före explosionen och att man söker vittnen.  

Sonen hoppas att eventuella vittnen träder fram: 

– Jag känner mig maktlös, jag är ju här i Chile och kan inte göra någonting. Men om det finns någon som läser det här och som har sett något eller vet något, snälla hjälp oss. Kontakta polisen. 

Om du gjort iakttagelser eller har information om explosionen i Vårby gård vill polisen att du hör av dig till 114 14.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.