Skadad. Shadow och Camilla Moretto blev attackerade av en rasande kamphund. Nu har förundersökningen lagts ner.
Skadad. Shadow och Camilla Moretto blev attackerade av en rasande kamphund. Nu har förundersökningen lagts ner.

Söndersliten av kamphund

Publicerad
Uppdaterad
GÖTENE. Camilla fick sin hund söndersliten av en
aggressiv, lösspringande kamphund.
Hon blev själv biten i vänster hand.
Nu har närpolisen i Lidköping lagt ner polisutredningen.
Och Camillas försäkringsbolag tycker att hon ska betala skadorna hennes tik orsakade när hon desperat försökte försvara sig.
GT har tidigare berättat om den våldsamma hundattacken i Götene. Camilla Moretto var ute på en promenad med sin whippettik Shadow när en terrier av kamphundstypen amerikansk staffordshire störtade ut från en villaträdgård och kastade sig över Shadow. Den finlemmade tiken blev svårt biten och både Camilla och hundens kvinnliga ägare blev också bitna under tumultet. – Efteråt erkände hon att hunden smitit ut, att hon är ålagd att alltid ha hunden kopplad och att hennes hund attackerade min, säger Camilla Moretto uppgivet och upprört.

"Brott kan ej styrkas"

– Nu har vi fått ett brev från polisen att förundersökningen om brott mot lagen om tillsyn av hundar och katter är nedlagd då brott ej kunnat styrkas. Camillas mor Lucia ville också anmäla hundägarinnans son för olaga hot men polismännen på plats vägrade ta emot anmälan. Detta blev ett ärende om misstänkt tjänstefel som skulle utredas av polisens disciplinenhet i Göteborg. Även den utredningen är nedlagd. – Chefsåklagaren i Skövde menar att ord står mot ord och att brott inte kan styrkas, säger Lucia Moretto. – De kunde ju ha besvärat sig med att höra ambulanspersonalen på plats. De är vittnen. Det mest absurda i hela historien är att Camillas försäkringsbolag tycker att hon ska betala de skador hennes egen vettskrämda hund orsakade då hon bet desperat omkring sig. – Försäkringsbolaget anser att min tillsyn brast under attacken eftersom jag är skyldig att se till att min hund inte biter någon annan hund eller människa, säger Camilla. Den aggressiva terriern är nu avlivad på ägarinnans eget initiativ. Men kostnader för skador hunden fått under sitt eget anfall ska alltså Camilla betala.

Räkning på 40 000

– Vad som händer med min egen veterinärräkning på nästan 40 000 kronor vet jag inte. Närpoliskommissarien Lars Arwidsson i Lidköping som anser att det inte går att styrka brott mot tillsynslagen, trots att det finns ett erkännande, meddelar kort från sin ledighet: – Jag har semester. Låt mig njuta av den! Jag har inga kommentarer...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag