Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Somnade med linser i – förlorade synen

Chad Groeschen, 39, somnade med linserna i över natten – och förlorade synen. Foto: Per Wissing
En läkare konstaterade att han hade fått av en infektion orsakad av bakterier under ögat. Foto: Fredrik Funck

Chad Groeschen, 39, somnade med linserna i över natten – sedan förlorade han synen.

– Infektionen åt upp hornhinnan, säger han till Huffington post.

Allt började med att Chad Groeschen hade somnat med kontaktlinserna i ögonen. Dagen därpå kände han att vänstra ögat kliade när han var på jobbet i Cincinnati, USA.

Han trodde först att det bara var en ofarlig allergi men dagen därpå blev allt mycket värre.

När Chad Groeschen åkte till Cincinnati Eye Institute konstaterade en läkare att han hade fått av en otäck infektion, så kallade pseudomona- bakterier under kontaktlinsen i ögat.

– Det är som att titta genom en ogenomskinlig glasbit. Infektionen liksom äter upp hornhinnan. När infektionen försvinner försämras synen av ärrvävnaden som bildas, säger Chad till Huffington Post.

Fick antibiotika

Läkarna gav honom antibiotika som har gjort att infektionen lagt sig, men viruset hann ändå göra skada i form av ett sår på hornhinnan. Han är därför nu blind på ett öga på grund av ärrvävnad från bakterierna.

Ögonspecialister säger att han kan behöva en hornhinnetransplantation för att återställa sin syn, vilket kan ta ett helt år att återhämta sig från.

Läkarna är överens om att kontaktlinserna var anledningen till infektionen, men det ska ha stått på paketet att det inte var några problem att sova med linserna.

"En olycklig konsekvens"

Ögonläkaren William Faulkner säger att man ska undvika att sova med kontaktlinser.

– En av de olyckliga konsekvenserna med kontaktlinser är infektioner, för personer som sover med linserna över natten ökar risken för infektion med tio gånger, säger han till tv-stationen Local 12.

Chad Groeschen hoppas nu att andra ska slippa råka ut för samma öde.

– Om något händer med ditt öga, åk genast till en specialist, säger han till Buzzfeed.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.