Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Somnade in hos familjen

Med familjen 2002. Ingela Agardh med maken Veijo och dottern Charlotta. Bilden på familjen togs av Cancerfondens fotograf Jacob Forsell ett år efter att Ingela Agardh för andra gången fått beskedet att hon hade bröstcancer. Foto: JACOB FORSELL
SVT-profilen Ingela Agardh, 59, överlevde cancern två gånger. Tredje gången orkade hennes kropp inte mer.
Klockan 11.30 i går somnade hon in.
- Hon dog här hemma. Hela familjen fanns vid hennes sida, säger maken Veijo Agardh, 70, till Expressen.

FAKTA

Hjälp till att besegra Cancern - med ett sms

Skicka en SMS-gåva till Cancerfonden
För att skänka 50 kr. Skicka ordet BESEGRA till 72900.
Operatörens ordinarie avgift för SMS tillkommer.
Fungerar ej i Telenors nät

När cancern kom tillbaka för tredje gången gick den inte att bota. Cancern hade spridit sig till buken och bukhålan och hölls i schack endast genom regelbundna cellgiftsbehandlingar.
Ingela Agardh visste att hon inte hade långt kvar. Ett år, kanske två. Cancern hade redan tagit mormors liv, sedan mamma Gunnels.
- Självklart kommer jag att dö i cancer. Det skrämmer mig inte, har Ingela Agardh berättat.
Hon sa det med en självklarhet. Utan misströstan. Hon kände sig tillfreds med vad hon hunnit åstadkomma.

"Jag känner frid"

- Jag älskar ju blommorna som slår ut på våren, jag tycker att det är underbart att höra fågelsången. Lyckan är stor. Ändå står jag nöjd vid livs ände, jag känner frid, sa hon nyligen till Hemmets Journal.
- Men jag har ju all anledning att vara nöjd med mitt liv. Jag har karriären bakom mig, jag och min man Veijo håller fortfarande ihop, vi har vår dotter Lotta, 23, som älskar oss. Och jag har fått uppleva lyckan i att äntligen vara tillfreds med den person jag är. Jag, som i hela mitt liv längtat efter att vara lite smalare, lite mer framgångsrik, lite duktigare... Nu har jag släppt hela idiotin med att hålla en fasad utåt. Jag har kastat bort den bördan. Kanske är det därför jag känner mig färdig.

Född i Sundsvall

Ingela Agardh föddes i Sundsvall 27 oktober 1948. Hon arbetade på mentalsjukhus innan hon gick journalisthögskolan i Göteborg. Första jobbet fick hon på Sveriges Radio i Sundsvall och blev sedan programledare på Aktuellt i SVT under 1980-talet och gjorde bland annat "Gomorron Sverige" och "Hemma".
År 2000 sade hon upp sig från SVT och började försörja sig som moderator och föredragshållare.
Med jämna mellanrum återkom hon tillbaka till tv-rutan. 2003 vann hon "På spåret" tillsammans med höjdhopparen Stefan Holm.
I mars i år släppte hon sin första - och enda bok - "Den största nyheten" där Ingela Agardh berättar om sin nyfunna kristna tro. Trots att cancern sakta bröt ner hennes kropp fortsatte Ingela Agardh att jobba fram till slutet. Så sent som i maj var hon i Gävle för att prata om sin tro och frälsning. I Mikaelsgården var det fullsatt när hon berättade om sitt möte med Jesus och hans ord efter 50 års sökande: "Du behöver inte förstå".
- Det var en sådan lättnad detta att inte behöva begripa. Jag behövde bara tro. Det lyfte en stor börda från mina axlar. Det, och att jag inte behövde göra mig till, Gud förväntade sig inte att jag skulle vara någon annan än Ingela. Han älskade mig där och då, trots att jag varken duschat eller sminkat mig, berättade hon för Hemmets Journal.


Krafterna tog slut

Men krafterna började ta slut. För tre veckor sedan pratade vännen och kollegan Berne Wilhelmsson med Ingela Agardh.
- Hon hade rest runt mycket på slutet och berättat om sin tro. Hon sa att hon skulle försöka vila, berättar han.
I dagarna ringde SVT inför intervjun som sändes i går. Då förstod kollegorna att hon inte hade långt kvar.
- Vi visste att hon var dålig och skickade blommor till henne från redaktionen i fredags, berättar SVT-kollegan Erik Fichtelius.


"Hon ingav respekt"

- Hon var av Sveriges största kvinnliga nyhetsankare i "Aktuellt". Hon ingav en respek. Hon var en stark, varm och humoristisk människa, som hade mod att använda sig själv för att ge styrka och tröst till andra. Hennes död kom inte oväntat, inte desto mindre dog hon som en mycket levande människa, säger Eva Hamilton, vd på SVT.
Det var de som lyssnade till Ingela Agardh som fick tröst:
- Jag är övertygad om att en hand kommer att hjälpa mig till den andra sidan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!