Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sommerfeld om sin farmor och förintelsen

Sara Sommerfeld med sin farmor Lea Weisblum. Foto: TV4
Känslosamt ögonblick när Sara Sommerfeld berättar framför en av de vita bussarna. Foto: TV4
Tova Tschernichovsky, en släkting till Sara Sommerfeld som precis som hennes farmor överlevde lägren. Foto: TV4

Lea Weisblum fick en chans att lämna ett koncentrationsläger med de vita bussarna.

Men hon sa nej. Hon ville inte lämna kvar sin mamma.

Om det berättar sondottern Sara Sommerfeld i filmen "Min farmor och förintelsen" som visas på söndag i TV4

– Jag var väldigt rädd till en början: Ska jag verkligen skylta så med min judiska identitet? Men under resans gång blev jag övertygad om att det är min plikt att föra historien vidare, säger Sara Sommerfeld.

Årets stipendier

Stipendier från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen delas ut en gång om året till projekt i olika konstformer som berättar förintelsens historia.

•2015 års ena mottagare är skådespelaren och filmaren Sara Sommerfeld. Hennes film "Min farmor och förintelsen" visas på söndag 10 maj klockan 20 i TV4. En trailer för filmen finns här.

•Den andra är fotografen Örjan Henriksson som fått möjlighet att ta bilder från Auschwitz, även inne i isoleringsceller som inte tidigare visats upp. Bilderna visas just nu på Liljevalchs i Stockholm.

Under Sara Sommerfelds uppväxt var farmor Lea Weisblums tatuering från förintelselägren tabu att tala om.

– När jag var barn, och även när min pappa var liten, fick vi veta att vi inte fick fråga. För farmors nervers skull, säger Sara Sommerfeld.

Först i tonåren tog hon mod till sig och vågade fråga. Då skrev hennes farmor ner tio sidor, för hand, om det hon varit med om.

– Sedan började farmor berätta mer och mer. Men hon tyckte det var jobbigt. Hon blev väldigt berörd och hon kunde få mardrömmar efteråt, säger Sara Sommerfeld.

Nu har sondottern Sara Sommerfeld i sex månader rest runt i farmoderns fotspår och intervjuat forskare, förintelseöverlevare och letat upp gamla släktingar.

Film i TV4

Resultatet är filmen "Min farmor och förintelsen" som på söndagen visas i TV4. En längre version att visa på filmfestivaler är planerad.

– Jag hittade ett helt nytt släktträd, kan man säga, säger Sara Sommerfeld.

Under hela filmarbetet var Sara Sommerfeld gravid, och till en början funderade hon på om projektet var en risk för henne och familjen.

– Jag var väldigt rädd till en början: Ska jag verkligen skylta så med min judiska identitet? Men under resans gång blev jag övertygad om att det är min plikt att föra historien vidare, säger Sara Sommerfeld.

Förintelseförnekare

En tankeställare om hur viktigt det är att berätta fick hon då hon la ut bilder från filminspelningarna på Instagram.

– Då fick jag kommentarer av en förintelseförnekare. Det är chockerande, säger hon.

Tiden håller dessutom på att rinna ut, eftersom de som var tonåringar under kriget nu är riktigt gamla, och att nästa generation var för unga för att kunna berätta. Därför är det viktigt att dokumentera allt som går, till kommande generationer.

– Det handlar om att visa hur långt det kan gå, när man har fördomar mot andra människor. Förintelsen är unik som massmord, såtillvida att man skapade en industriella massmordsfabriker. Det är helt osannolikt, det som nazisterna gjorde, och alla som överlevde gjorde det på ett mirakulöst sätt, säger Sara Sommerfeld.

Filmen finansierades med hjälp av stipendium från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen, grundad för att hålla minnet av förintelsen levande. I år är det 70 år sedan andra världskriget slutade och bara några få överlevare är fortfarande i livet. Initiativet att efterlysa de "oberättade berättelserna" har fått mycket positivt bemötande, menar han.

– Mycket kärlek, mycket beröm. Folk som velat skänka pengar. Och det allra viktigaste för mig och stiftelsen är att det har kommit in relevanta projektansökningar, säger Bindefeld.

"Min farmor och förintelsen" sänds i TV4 på söndag klockan 20.00.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!